Какво е catfacing и причините за появата на странни домати

Отглеждането на големи домати се счита за признак за градинарско умение, колкото и страстта към гигантските тикви. Днес има много едроплодни сортове и хибриди – и няма проблем с дефицита на семена, най-важното е да се избегнат физиологични деформации на доматените плодове, които се появяват поради различни грешки. И въпреки че качественият потенциал, без да се жертва размерът, е присъщ на гените на съвременните домати с големи плодове, той няма да бъде постигнат, ако условията за развитие на растенията не са оптимизирани.

Сред нежеланите деформации на плодовете, които не са причинени от патогени, апикалното гниене (причинено от недостиг на калций), напукването (неправилно поливане) и „котешкото лице“ са най-разпространени.

Американският термин „catfacing“ (котешко лице) се отнася до проблема с доматите от физиологичен произход, когато плодовете се деформират от белези, наподобяващи лицето на котка.

Catfacing засяга само плодовете, а не стъблата или листата на доматите, което помага незабавно да се разграничи проблемът от други заболявания. Напукването на плода не е „котешко лице“.

Въпреки че няма достатъчно научни изследвания за кетфасинга върху доматите, няколко фактора са идентифицирани като възможни причини за необичайно развитие на плодовете.

 

1. Виновник номер едно е хладното време под 15 °C, което се случва по времето, когато младите доматени растения вече са развили цветни пъпки. Внезапните промени в температурата в началото на сезона – топли дни и студени нощи – също увеличават риска от деформация на бъдещите домати.

Ето защо, кетфасингът най-често се случва на първите плодове на растението поради чувствителност към температурни скокове.

2. Причина номер две е очарованието от едроплодните неопределени сортове. Проблемът винаги е по-често срещан при големите домати, отколкото при малките храстови домати, които на практика не страдат от „котешко лице“.

Сортовете, наречени „семейни наследства“ с открито опрашване, изглежда са по-склонни да бъдат засегнати от котешко лице, отколкото хибридните домати.

3. Третата причина е прекомерният ентусиазъм за почвени азотни торове или органична материя.

Като цяло, добавянето на органична материя за домати в прекомерни количества е много лоша идея. Отначало всичко изглежда наред, растенията ще ви изглеждат истинско олицетворение на здравето с дебели, тъмнозелени и буйни върхове. Но след това в сезона можете да се сблъскате със следните последствия:

пожълтяване, увяхване и падане на листата (солта в тора изтегля вода от корените, а растенията имат недостиг на влага, дори да получават обилно поливане);

изгаряния на ръбовете и върховете на листата;

гниещи корени, които бързо стават черни;

бавно или никакво развитие в горната част на растението;

кора от тор, стърчаща към повърхността на почвата;

Има много малко плодове и те имат деформация, включително под формата на „котешко лице“.

Ако забележите признаци на изгаряне от азот в началото на вегетацията, трябва да измиете излишния тор в продължение на пет дни с напояване с вода. Това трябва да се направи сутрин, така че почвата да има време да изсъхне и корените да не се оставят във водата през нощта. Но други вещества също се измиват заедно с азот, така че в оставащото време можете да използвате течен листен тор в съответствие с изискванията на доматите на този етап от вегетацията.

 

След поливане е препоръчително да се мулчира почвата, оставяйки разстояние от 5 см около основата на растението, със слой дървени стърготини с дебелина 3 см. Мулчът бавно ще изтегли азота от почвата и ще предотврати изпаряването на водата около корените.

Може да насадите броколи около доматите, тази култура активно консумира азот от почвата.

Как да се справим с „котешкото лице“ на доматите
Следвайте общото правило: не засаждайте твърде рано.
Независимо дали растенията се отглеждат от семена или от разсад, трябва да изчакате, докато дневните и нощните температури се повишат над 15 °C. Почвата също трябва да се затопли. Това обикновено се случва около две седмици след последната слана.
Не трябва да подрязвате недетерминантите твърде много – шоковото състояние след тежка резитба допринася за появата на catfacing. Струва си да се подрязват растенията достатъчно, за да се държат неопределени растения под контрол.
Азотните торове от всякакъв вид, независимо дали са синтетични или органични, трябва да се внасят внимателно.
Ако зелените домати вече показват „котешко лице“, по-добре е да ги премахнете, защото плодовете така или иначе няма да узреят равномерно. Ако обаче са узрели, те могат да се използват за преработка, например за приготвяне на доматен сок.

Между другото, подобни деформации се срещат в ягодите, но те са причинени от недостиг на бор и  вредители по ягодоплодните.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини