Нервичките на земеделците светнаха в червено (обновена)

Светофарите на СЕУ светнаха в червено за много от земеделците и за пореден път изнервиха и без това напрегнатата ситуация в сектора. В година със закъсняло очертаване на площите, абсолютно нови правила за подпомагане, икономическа криза, суша, инфлация, сега земеделците ще трябва да се преборят и с напълно новата „светофарна“ система за допустимост на площите.

Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) уведоми преди дни всички кандидати по интервенциите за Кампания 2023, че в индивидуалните им профили  в Системата за електронни услуги (СЕУ) вече е заредена информация в табличен вид. В нея присъстват констатациите от Системата за мониторинг на площ (СМП) за всички монитируеми условия за допустимост, каквото и да означава тази дума според експертите, защото в тълковния и правописен речник на българския език такава дума няма. Има „подлежащи на мониторинг“… На бенефициентите,  които са подали документи за подпомагане по интервенциите за директните плащания за площ за Кампания 2023, е разяснено, че имат възможност да изразят несъгласие.

Релеф, за който сателитът е решил, че е пожар

И се започна с несъгласието още първия момент. Изненадани земеделци изведнъж откриха, че площи, които не са горели от 20 години се водят опожарени. Но не само.

„Имаме два шейпа с люцерна на 3 и повече години, които са в червено, сподели животновъд за земеделеца. бг. Това е така, защото сателитът е снимал през юли в най-сухата година и няма нищо там, което е напълно естествено, когато площите са с люцерна. „Не може да се правят заключения по юлска снимка. Все едно да пращам мой снимки отпреди 10 години, където съм млад и хубав на момичета по нета. Ама сега не съм такъв. И сега ще се налага да влизаме в обяснителни режими“, прави иронично сравнение той.

Не може специфични и сезонни земеделски култури да се отразяват със сателитни снимки в неподходящи периоди и тези снимки да важат веднъж завинаги. Сега земеделците за пореден път ще трябва да влизат в обяснителен режим с администрацията и да доказват, че са прави. А това е тежък и стресиращ процес. И санкцията е една голяма вероятност.

Да, мониторинговата спътникова система е изискване за целия ЕС. Но може би трябваше да има една година тестово напасване с минимални санкции за земеделците ако не съдействат.

И друго – наскоро министър Вътев направи среща за обсъждане на намаляване на административната тежест в земеделието.

“ Не знам какви мерки ще предприемат, но изискванията за всякакъв вид документи, дневници, протоколи, ПРОБИ, растат лавинообразно. Вече е кошмар! Поне веднъж седмично идва на проверка някоя институция – “Добър ден, ние сме от …..” няма обаждане, няма писмо. Идват и – дай това и онова! Работата, която преди ни носеше удовлетворение и стимулираше развитието ни, се превърна в кошмарна ежедневна борба с бюрокрацията“. Това са думи на известна и образована българска земеделка, с която не можем да не се съгласим. А как да се оправят по-малките и незапознати с административните правила земеделци, ако големите и грамотните вече не смогват…

Сега към стреса се добавиха и светофарите на сателита. Нормално е една такава сложна система да не заработи изведнъж по мед и масло. Не можем да отречем, че ДФЗ се постара да направи видеа, с които да обясни на земеделците как да процедират. Но стресът вече идва в повече на всички. Нека администрацията да подходи с разбиране към земеделците, а не като куче пазач, дебнещо крадци.

От ДФЗ направиха уточнение:

Парцелите, които са оцветени в зелено, ще бъдат платени до края на декември. Тези, които са в жълто и червено, имат проблем и няма да бъдат платени, докато не се проверят и не се установи причина, и съответно, дали са допустими или не. До края на годината се очакват плащания по Основното базово плащане и Натура 2000.

Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X