Ръководителят на Николаевската държавна служба на Украйна по безопасност на храните и защита на потребителите може да получи до 8 години затвор за изнудване за подкупи от износители на селскостопански продукти

Служители на Държавното бюро за разследване (SBI) приключиха досъдебното разследване срещу ръководителя на градския отдел в Николаев на Държавната служба на Украйна по безопасност на храните и защита на потребителите. Чиновникът искал пари от предприемачите за ускорена обработка на ветеринарни документи за износ на селскостопанска продукция за Европейския съюз.

Това съобщиха от пресслужбата на ведомството.

Обвинителният акт е изпратен в съда.

„Всеки, който искаше лесно и бързо да получи ветеринарно-санитарен сертификат и други разрешителни, трябваше да плати официалните 300 долара за всеки автомобил с продукти за износ. В случай на неплащане той заплашва бизнесмените с глоби и блокиране на издаването на документи“, се казва в съобщението.

Общите „приходи“ на длъжностно лице на месец достигали около 500 хиляди UAH.

Длъжностното лице е обвинено в получаване на неправомерно предимство, съчетано с изнудване (част 3 от член 369-2 от Наказателния кодекс на Украйна). Санкцията на члена предвижда наказание под формата на лишаване от свобода до 8 години с конфискация на имущество.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини