Божидар Митов: Блъскал съм се в много стени, знам цената на успеха

„Блъскал съм се в много стени, знам цената на успеха. Дал съм всичко от себе си и непрекъснато мисля как да преодолявам трудностите. Винаги съм се стремил да намеря вярното решение на проблемите“, прави равносметка по случай 33-годишния юбилей на знаковата търговищка фирма Агроелит, нейният създател и собственик Божидар Митов. Както повелява традицията, събитието ще бъде отпразнувано подобаващо заедно с екипа, колеги, партньори и приятели. И разбира се – с арендодателите.

Арендодателите на Божидар Митов имат привилегията на партньори. Само при представяне на съответния документ, във всеки един клон на ДСК те могат да получат полагаемата им се рента. Няма опашки и ненужни вълнения… А допълнителен бонус за тях е разиграваната всяка година томбола, в която участват собственици, отдаващи над земи под аренда за срок от 10 години. Наградният фонд тази година  възлиза на 100 000 лв.

Фирма „Агроелит” бе създадена от Божидар Митов в ранното и трудно време на прехода през 1990 година и тръгна практически от нулата – само с един трактор. През изминалите 33 години тя успя да се утвърди като една от водещите компании в агробизнеса – подкрепян от семейството си, сърцатият българин преодоляваше препятствия и пречки в търсене на верния път към земята, влагаше много труд, прилагайки най-модерни технологии и практики. Така Божидар Митов създаде успешен модел на фермерско земеделие – от примера му неговите колеги и особено по-младите могат да се поучат. Всяка една фирма е горда, ако го има за свой клиент, а всеки от собствениците на земя е спокоен, че именно той се грижи за „имота“ му.

За Божидар Митов е писано много. Описан е жизненият му път от производител на цветя и зеленчуци до крупен арендатор. Но почти нищо не е казано за терзанията на този инициативен и ученолюбив българин. Винаги се опитва да разбере истината за възхода в агробизнеса, за това как едни хора успяват в земеделието, а други – не. Не търси чутовни тайни, тъй като в дългите си трудови години се е убедил, че в основата на всичко е трудът. Е, има и доза късмет, но никой не дава пари наготово.

Когато в България пристигат първите немски специалисти да ни учат едва ли не какво е рапица и да ни съветват колко изгодно е да я гледаме, той е един от първите, които тръгнаха по този нов път. Дори помогна за организацията на първата среща в Търговище между експерти и фермери. Така постъпваше и с всяка новост, която навлизаше в България – все пак в нашата страна се състоя не само преход от кооперативните форми на ТКЗС, но и в отглеждането на нови култури, въвеждане на нови технологии, препарати и семена.

Който познава Божидар Митов отблизо е наясно, че е човек, който е в крак с всички новости в земеделието, но в същото време е човек, който не може да се примири с много от недомислията, приемани от управляващите. Той обича да задава въпроси, на които специалистите просто нямат отговор.

Ако търсите офиса на фирма Агроелит, когото и да попитате в центъра на Търговище къде се намира офисът на Божидар Митов, веднага ще ви насочи. Хората говорят за агробизнесмена с уважение и респект, защото е сред най-големите дарители в общината. Дори на празника за рождения си ден преди няколко години вместо подаръци, той събра дарения за две училища в града, които подготвят кадри в земеделието. „Събрахме 37 хил. лв. и към тях добавих още 10 хил. лв. Дадохме на двете училища по 15 хил. лв., като на едното от тях допълнихме сумата с още 10 хиляди, за да участва в проект. Останалите 7 хил. лв. дарихме на клуба по моделизъм към младежкия дом в града“, отчита Божидар Митов, чиято фирма Агроелит е сред най-успешните в земеделието на България, а по мащаб може да се конкурира с най-модерните и големи зърнопроизводители в света.

Днес  Божидар Митов обработва над 100 хил. дка земя в землището на 23 села край Търговище. През тези години съпругата му Мария е неотлъчно до него, а сега и трите им деца вървят по техните стъпки, но със собствен бизнес. Голямата дъщеря Милена, зооинженер по професия, успешно ръководи свинекомплекса в с. Алваново. Синът Борислав се занимава със земеделие в района на Антоново и Омуртаг, а неговата близначка – Ивиана, е финансист на фирма Агроелит. Трите фирми си помагат, но са отделни стопанства.

Завършил специалността „Радио и телевизия“, когато се насочил към земеделието, Божидар първо решил да купи техника. „Тогава извършвах технически услуги по обработката на земя, която в голямата си част пустееше“, спомня си фермерът. През 1991 г. създава фирмата и започва да наема ниви в землищата на близките села. След това идва голямата инфлация и многобройни фалити на кооперации и фирми. „Много хора пропаднаха – бяха трудни времена. Ако сега бюрокрацията е един от най-големите ни проблеми, тогава самата обстановка беше много трудна“, разказва управителят на Агроелит.

Днес фирмата разполага с един от най-модерните автопаркове в страната и подсигурява работа на 250 човека. „Няма как да не съм доволен от постигнатото, а и знам цената на това нещо. Отстрани не знам как изглежда, но съм дал всичко от себе си и непрекъснато мисля как да преодолявам трудностите. Винаги съм се стремил да търся решение за всеки проблем. Сблъсквал съм се в много стени досега“, прави равносметка агробизнесменът.

Не по-лесно се прави земеделие и сега. И днес зърнопроизводителите в България са изправени пред не по-малки трудности, а неизвестните за бъдещето са много. Климатът също поставя предизвикателства.

„Лошото е, че преди дъждът бе прекалено много, а сега никак го няма. Но нищо в земеделието не става по поръчка“, обяснява спецификата на работа в „завода под небето“ Божидар Митов. Стопанството му отглежда основно 3-4 култури – пшеница, рапица, царевица и слънчоглед, наред с бобовите.

„При нас характерното е, че валежите са малко. Това е микрорайон, който дъждовете прескачат и затова трудно се отглежда царевица.“, обяснява Божидар Митов.

Божидар Митов не дели фермерите на едри и дребни, защото под слънцето има място за всички. „Като гледам какво става в Народното събрание през последните години, виждам, че то се копира от хората надолу. Не знам защо се настроиха толкова хората един срещу друг. Не знам защо го направиха това нещо, но не е работещо за добрите отношения между хората. То и новините като погледнеш – правят се скандали от почти всяко нещо. Оттам се тръгва и се живее в страх и несигурност“, коментира с характерния си спокоен тон агробизнесменът от Търговище.

По думите му зърнопроизводството не може да съществува върху малко декари, но това никой не го обяснява. „В зърнения бизнес инвестициите са големи и трябва едно семейство да обработва поне 2-3 хил. дка. В САЩ семейните ферми гледат до 15 хил. декара, но тук ако имаш под 10 хил. дка, не може да си купиш нови машини. Има култури, които са печеливши и могат да се гледат на по-малко площи от дребните фермери“, обяснява Митов. „От друга страна – не можем да се сравняваме с държавите, които са градили стотици години. Ние така или иначе трябва да постигнем нашите резултати. Не става с магическа пръчка. А ние чакаме някои да ни даде – няма такъв вариант“, категоричен е управителят на Агроелит.

Затова по думите му субсидиите не са най-градивното нещо за българското селско стопанство. Дори обратното. Божидар Митов дава за пример Добруджа, където арендаторите плащат космически ренти на собствениците на земя, а субсидиите не отиват за инвестиции в производството.

„Нали знаете приказката за земеделците – няма по-разцепени от тях. Виждам на разни събирания -говори се малко по същество, особено в райони, където конкуренцията е набъбнала. Получават се противоречия и работата не върви. Всеки гледа в канчето на другия и дребните фермери мислят, че е много лесно да си едър зърнопроизводител. Те виждат цифрата за субсидията, а тя е на декар обработваема земя – както за едрия, така и за дребния фермер. Мнозина говорят против т. нар. Октопод. Аз шапка му свалям, заради организацията, която е направил. Никой не казва как се управляват 1 млн. декара на различни места в страната – да подсигуриш машини, да плащаш на хората. При това заплатите в земеделието никак не са малки в сравнение с други сектори. Трябват много инвестиции, а рискът да работиш на открито сред природата, е много голям“, коментира с огорчение агробизнесменът.

Споделя, че бюрокрацията в аграрния сектор се увеличава непрекъснато, което е съсипващо за малките фермери. Големите стопанства назначават специални хора, които да се занимават само с документи, написани на „брюкселски език“. „Не е само терминологията, трябва да си агроном, технически специалист, защото компютризацията на машините сега е много напред. Да си добър икономист, за да може фирмата да има отчетност, да си юрист и да спазваш законите. Отстрани изглежда много лесно, а на практика е доста натоварващо“, коментира бизнесменът. Да не говорим, че цялата общинска администрация получава такси от услуги, които извършва на земеделците.

Не е по-различна картината при агрочиновниците. „Най-лесно се изпълняваха изискванията по САПАРД, после по Програмата за развитие на селските райони. Бюрокрацията отначало не беше много сложна, но въведоха консултанти и редица още изисквания, които задължително трябва да изпълняваме“, коментира Божидар Митов.

Признава, че благодарение на проектите по селската програма много български фермери ползват най-добрата в света земеделска техника. Сега около 10 години се ползва една машина, докато преди ресурсът за експлоатация е бил около 7 години. На практика стопанството на Божидар Митов е модернизирало автопарка си в периода след 2000 г. и най-вече след присъединяването на България към Европейския съюз.

„Субсидиите свършиха работа, но много хора помислиха, че са някакъв вид далавера, а това не е така. Аз пътувам доста из страната и виждам много добре направени посеви, в много добро състояние. Това показва, че вече има кадърни хора, даже някой по-млади фермери вече ни изпреварват в технологията и в работата като цяло, което е добре. В сравнение, дори с Европа, нещата при нас са на много добро ниво. При всяко положение сме в челните места, особено земеделието в Северна България“, коментира основателят на Агроелит. Затова никога не спира да експериментира и въвежда нови технологии в производството. По думите му трябва първо да стъпиш на опита, а после да промениш мисленето си.

„В зърнопроизводството ние се конкурираме в света. В Америка също са много напред с иновациите, но и в Русия от няколко години са започнали сериозно да помагат на земеделците. Преди Перестройката произвеждаха зърно едва да се изхранят, а сега са основен износител в Черноморския регион и света. А може с новите технологии и държавната подкрепа за излязат на първо място по производство на зърно“, прогнозира бизнесменът.

На въпроса какво трябва да направи държавата в подкрепа на бизнеса, той отговаря: „Не става въпрос за пари, а да се създадат нормални условия и да няма абсурдна бюрокрация. Освен нея и различните закони, които управляващите поправят непрекъснато“, обяснява Митов.

Като изкушен от техниката човек смята, че в близките 10 години техниката ще се развие много и ще трябват много инвестиции, за да се внедряват новости. Но те ще доведат до по-пълноценно ползване на земята. Колкото до човешкия ресурс, който ще работи в земеделието, агробизнесменът казва, че „като в България има голяма демографска криза, не значи, че по света е така. Празни пространства няма.“ За обезлюдяването на българските села казва, че едва ли ще има обратна тенденция. Там няма младо поколение, което да гледа деца, няма елементарни условия – училище, лекар и т.н. При това 99% от работните места са в градовете.

„По принцип хората си пожелават лека и доходна работа. Това не са съвместими неща, особено в земеделието. Това е бизнес, свързан с много работа и трябва да има признание за този труд, колкото и неблагодарен да е“, казва Божидар Митов и продължава за разбива стени. Тъкмо заради липсата на кадри в земеделието събира дарения за селскостопанските училища. По думите му много неща са направени така, като че управляващите изобщо не са мислили, че има земеделие в нашата страна. Но въпреки това не смята да спира. А в чисто човешки план е горд дядо на четирима внука и една внучка и споделя, че очаква поне още двама-трима наследници.

„Вашето довериe е основата, върху която градихме нашата фирма. Ние сме добри стопани на вашата земя. Работихме здраво за името си. И днес можем с гордост да заявим – Ето ни! Ние сме Агроелит!“ – обърна се към гостите си Божидар Митов на предишния юбилей и им благодари за оказаното към него доверие, поверявайки му земите си. Сигурна съм, че тези думи са все така актуални и за празникът, който предстои съвсем скоро.

„Този празник трябваше да се проведе през 2020 г., но заради Ковид кризата беше отложен. Все пак мероприятието е наречено и няма за кога да го отлагам, въпреки трудностите в сектора през последните две години. А и нищо не гарантира каква ще бъде следващата стопанска година“, обяснява Божидар Митов. Леко се притеснява, че може би не е време за празници. Но едва ли има основание. Когато си работил честно и упорито, винаги е време и за празник!

Ася Василева

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини