Защитена марка: Бялото сирене и киселото мляко само с български суровини

Българско кисело мляко и бяла саламурено сирене ще се произвеждат само тук със сурово българско мляко и само ако животните, от които е издоено, са се хранили с фураж, от който поне 80% са произведени в България.

Освен това тези два продукта ще се правят от регистрирани производители,

вписани в националния регистър по Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на Евросъюза. Само така те ще имат право да добавят на етикета си европейското лого “Защитено наименование за произход”.

Със защитата в ЕС на практика отпада Българският държавен стандарт (БДС) за киселото мляко и сиренето. Това се случи още на 25 юли тази година – без да се отрази на потребителите, но със съществени последици за производителите на двата продукта и за целия пазар.

Ако не беше декларацията на Националната асоциация на млекопреработвателите преди две седмици, с която искат БДС на тези продукти да се запази, хората нямаше и да разберат какво точно се е случило.

На 25 юли в официалния вестник на ЕС е публикувана информацията, че на 18 юли защитеното наименование за произход “Българско кисело мляко” е вписано в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания.  Защитеното наименование за произход на този продукт влиза в сила 20 дни след публикацията, т.е. в момента на пазара не би трябвало да има “Българско кисело мляко”, което да не е правено според изискванията на защитеното наименование.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X