Агритехника 2023: Търговско изложение в турбулентни времена

С повече от 2800 изложители от 52 страни, 218 световни премиери, изложението Агритехника се завърна след 4 години прекъсване заради пандемията. То отново отвори врати с пълни  зали и широкообхватна изложбена програма. „Селскостопанският сектор е изправен пред важни предизвикателства„, казва д-р Лотар Хьовелман, главен изпълнителен директор на DLG (Германското земеделско дружество), организатор на Agritechnica.

„Войната в Украйна променя основни предположения, Европейският зелен пакт намалява избора на наличните земеделски ресурси, лихвената политика изисква далновидно инвестиционно планиране, а изменението на климата изисква устойчиви производствени процеси. Това може да бъде компенсирано само чрез изобретателност и иновации“, обяснява Хьовелман.

Инвестиционно настроение сред фермерите в Европа

През август 2023 г. DLG анкетира повече от 2300 европейски фермери за бизнес климата и техните инвестиционни намерения, част от „Short Study Agrifuture Insights“ на DLG. Растениевъдните стопанства оценяват оперативното си състояние като икономически добро, докато считат бъдещата бизнес среда за по-неблагоприятна. Сред свиневъдите настоящата бизнес ситуация се разглежда положително, в резултат на по-високите цени, но липсват стабилни общи условия за по-нататъшно оперативно развитие. Като цяло липсващият икономически тласък задържа бизнес климата.

Сред млечните ферми в проучването много са обременени със скъпо обслужване на кредитите и по-високи лихвени проценти след значителни инвестиции за разширяване. При по-ниски цени на производител това доведе до по-ниска ликвидност през 2023 г. в сравнение с предходната година.

По-специално, земеделските стопани и свиневъдите виждат нарастващата регулация и селскостопанската политика като най-големите предизвикателства пред техния бизнес. За земеделските стопани изменението на климата се счита за подобно значително предизвикателство, да не говорим за увеличаване на разходите за суровини и обработваема земя. В животновъдството бъдещото развитие на лихвените проценти ще окаже влияние върху рефинансирането и краткосрочните линии за финансиране.

Къде отиват инвестициите?

Близо половината от анкетираните заявяват, че планират да инвестират в нов трактор през следващите две години. Що се отнася до инвентара, особено прикачните машини, респондентите се интересуват предимно от технологии като прецизно земеделие и автоматизация.

Иновации, необходими за земеделските производители

Всички групи в проучването се фокусират върху енергийната ефективност, тъй като разходите оказват значително влияние върху крайния финансов резултат на стопанството. Над средния интерес към иновациите в торовнасянето показва, че опазването на околната среда все още изисква по-нататъшен технологичен напредък.

Както интелигентното земеделие, така и технологиите за прецизно земеделие привличат вниманието на производителите поради нарастващите разходи в стопанствата. Необходими са иновации, които могат да оптимизират използването на суровините. Също така в резултат на нарастващото регулиране респондентите планират все повече да се съсредоточат върху ефективното и целенасочено използване на ресурсите.

Механичните и биологичните решения за растителна защита все повече са част от стратегиите на земеделските стопанства като начин за допълване или заместване на химическата растителна защита.

Текущата тема за оперативната съвместимост  между свързаните в мрежа селскостопански машини е оценена като много по-важна от респондентите от консултациите, научните изследвания и промишлеността. Според обратната връзка в проучването, последните изглежда губят интерес към темата, тъй като отнема време резултатите от изследванията да бъдат задоволително приложени на практика. Дори и днес много решения работят само частично; Все още има проблеми с агрегирането и обработката на данни. Независимо от това, „големите данни“ и изкуственият интелект (AI) се разглеждат като бъдещи иновации за селското стопанство.

Като цяло респондентите биха приветствали иновативни технически решения в области, които стават все по-регулирани, по-специално растителната защита. Респондентите обаче очакват и по-иновативни решения от селекцията на растенията за адаптиране към климата и болести по растенията (резистентност). Развитието на новите технологии в областта на управлението на торовете е приоритизирано малко по-малко от анкетираните в сравнение с тези теми.

Необходимостта от иновации в сензорно-базираните системи и подобряване на управлението на данните се оценява по-малко важно от земеделските производители. Според отговорите ще е необходимо повече обучение на операторите, а функционалността често все още се нуждае от подобрение.

Оценка на зелените мерки в земеделието

В растениевъдството днес вече се прилагат много „зелени мерки“ за ефективно използване на ресурсите и адаптиране към изменението на климата. Повече от две трети от анкетираните са разширили сеитбооборота си, като още около 20% планират да го направят. Повече от половината вече използват мерки за намаляване на дизеловото гориво, докато други 40% възнамеряват да го направят.  Управлението на водите вече е ежедневен оперативен проблем за една трета от анкетираните, докато 40% ще приложат мерки в бъдеще.

Селскостопанските предприятия в Европа вече са изправени пред последиците от изменението на климата или се подготвят за тях. Над 90% планират да инвестират в нови технологии през следващите две години. Те адаптират своите земеделски стратегии към нарастващите разходи за суровини, като ги използват по-ефективно, като по този начин поддържат производителността.

Agritechnica 2023 ще обхване тази тема изчерпателно в техническата си програма с водещата си тема „Зелена производителност“ и с много дискусионни събития, „експертни етапи“, ще сподели практическо ноу-хау и по този начин ще даде възможност за персонализирани решения за инвестиции, устойчиви на бъдещето.

Европейската селскостопанска техника остава двигател на иновациите и растежа за световното селско стопанство 

Когато става въпрос за иновации и растеж в глобалното селско стопанство, няма начин да се заобиколят европейските производители на селскостопанска техника. „Цифровите мрежи и благоприятните за климата концепции формират основата за селското стопанство на утрешния ден. Никъде не е по-ясно, отколкото в тази Agritechnica, че селскостопанската техника е ключовият двигател за селското стопанство на бъдещето“, каза д-р Тобиас Ерхард, управляващ директор на Асоциацията за селскостопанска техника VDMA, при откриването на водещото световно търговско изложение за селскостопанска техника, трактори и свързаните с тях софтуерни системи.

Пик през първата половина на годината

Секторът на селскостопанската техника достигна връх в средата на годината. С темпове на растеж във високия двуцифрен диапазон, производителите на селскостопанска техника, организирани във VDMA, постигнаха продажби за полугодието от 6 милиарда евро. „След като затрудненията в доставките, причинени от пандемията и кризата, бяха облекчени, исторически високите изоставания на поръчките постепенно бяха намалени“, обясни Ерхард.

Технологии, които се отплащат

VDMA сега разчита на ефекта на Agritechnica: „Всеки, който хвърли дори бегъл поглед върху уникалното портфолио, което този търговски панаир може да предложи, веднага ще разпознае колко иновативни технологии съдържа, за да подготви селскостопанския бизнес още по-добре и по-устойчиво за успешно бъдеще“, каза управляващият директор на браншовата асоциация.

Да направиш повече от по-малко

Земеделските производители могат да постигнат взискателните европейски цели за устойчивост само с високопроизводителни технологии и ефективни оперативни процеси. „Постигането на прецизни добиви, или казано още по-просто: правенето на повече от по-малко, е обещаващият подход за растениевъдството на утрешния ден“, подчерта Ерхард.

Обещанието на индустрията за ефективност е особено голямо, когато става въпрос за устойчиви методи за торене и защита на културите. Спот земеделието, например, в момента процъфтява. Най-съвременните сензорни, видео и софтуерни технологии гарантират, че продуктите за растителна защита могат да се прилагат в реално време и точно според нуждите на отделния блок. „Благодарение на тази технология буквално нищо не се обърква с прилагането на торове. Експертите го наричат „разпространение на границите“. Това спестява пари и защитава околната среда“, обобщи Ерхард.

До 90% намаление на CO2

Декарбонизацията на селскостопанските машини и тракторните паркове също има положителни екологични и климатични ефекти. „Сега политиците трябва да определят рамковите условия, за да гарантират, че биогенните и синтетичните горива достигат до селскостопанската практика възможно най-бързо“, поиска Ерхард. Според браншовата асоциация щадящите климата течни и газообразни горива са най-ефективното решение за селскостопанска техника.

Хидрогенираните растителни масла от остатъци се обсъждат като обещаващ, директно използваем вариант: „С така наречените HVO горива до 90 процента от емисиите на CO2 вече биха могли да бъдат спестени в сравнение с изкопаемите горива. Това има силно въздействие, особено върху съществуващия парк.“ В диапазона на мощността до 100 киловата, електрическите задвижвания с батерии вече се разглеждат като продаваема опция на много места за определени приложения в селскостопанските операции и на специални култури.

Реорганизация на експортната география

На ниво международен пазар ВДМА наблюдава поне частична „реорганизация на географията на износа на селскостопанска техника и трактори в резултат на войната в Украйна. Износът на европейска селскостопанска техника за САЩ, но също и за страните от Южна Америка и Югоизточна Азия, напоследък придоби забележимо значение“, каза експертът от индустрията. Това също помага да се смекчи сегашния спад на индустриалната икономика на някои традиционни пазари в Западна Европа, поне в определени области.

Преходна прогноза за развитие за 2024 г.

Глобалните бизнес очаквания за следващата година като цяло са предпазливи. „Не трябва обаче да забравяме колко стабилно е положението с доходите на земеделските стопани напоследък“, обобщи Ерхард. Въпреки че вероятно ще има признаци на забавяне в сравнение с пиковото ниво от текущата година, в момента не се очаква изцяло негативна тенденция.

Около 200 производители на иновативна селскостопанска техника, трактори и софтуерни системи са организирани в Асоциацията за селскостопанска техника VDMA. Със 150 000 служители в Европа, около 40 000 от които само в Германия, индустрията за селскостопанска техника е един от водещите сектори на машиностроенето.

VDMA представлява 3600 немски и европейски машиностроителни и заводски инженерни компании. Индустрията означава иновации, експортна ориентация и средни компании. В компаниите работят общо около 3 милиона души в ЕС-27, от които повече от 1,2 милиона само в Германия. Това прави машиностроенето и машиностроенето най-големите индустрии, както в ЕС-27, така и в Германия. Той представлява приблизителен обем на оборота от около 860 милиарда евро в Европейския съюз. Около 80% от машините, продавани в ЕС, произхождат от ЕС.

Agritechnica 2023: Основни факти и цифри

 Изложението е регистрирало 1 831 изложители извън Германия (65 процента), което представлява нов рекорд за Agritechnica по отношение на международното участие. Повечето от тези компании идват от Италия (351 компании), Китай (182), Турция (159), Холандия (141), Франция (106), Индия (81), Полша (73), Австрия (67), Обединеното кралство (59) и САЩ (57).

Изложбена площ (бруто): 389,000 квадратни метра

Фигури на изложителите:

Германия 980
Интернационален 1,831
Възлизам 2,811

 

Данните са съставени в съответствие с насоките на Дружеството за доброволен контрол на статистиката на панаирите и изложбите (FKM).

Международно участие:

Страна Изложители
Аржентина 19
Австралия 2
Австрия 67
Белгия 20
Бразилия 28
България 11
Канада 37
Китай 182
Хърватия 3
Кипър 1
Чешка република 36
Дания 55
Египет 1
Естония 4
Финландия 46
Франция 106
Гърция 7
Индия 81
Иран 4
Ирландия 15
Израел 3
Италия 351
Япония 2
Казахстан 2
Корея (Република) 5
Латвия 3
Литва 13
Люксембург 2
Холандия 141
Норвегия 2
Пакистан 7
Полша 73
Португалия 8
Румъния 16
Саудитска Арабия 1
Швеция 29
Швейцария 22
Сърбия 14
Словакия 5
Словения 12
Испания 51
Шри Ланка 1
Южна Африка 1
Тайван 17
Тайланд 2
Тунис 1
Турция 159
Украйна 33
Унгария 14
Обединеното кралство 59
САЩ 57
общо 1,831

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини