Потъва ли животновъдството в субсидиен дефицит?

Задава се изходът от лабиринта де минимис…тези дни и най-важното е да се даде отговор кои са малките животновъди

Диана Ванчева

Ножът вече е опрял съвсем до кокала, казват животновъдни браншове, сред които познатите които в продължение на месеци се борят за увеличаване на подпомагането на глава говедо, защото работят на загуба.

Между другото, те вече са сериозно обидени на земеделския министър Кирил Вътев, който позабрави дипломатичния тон и си позволи да заговори за изгубване на чувството за мярка и за алчност.

Днес животновъдите отново се оплакаха от двойно намалените ставки за подпомагане, а Мария Степанчева, собственичката на най-голямата ферма за биволи определи ситуацията като трагична, защото са получили само преходната национална помощ към референтната дата 2018 г., но сумата като цяло и ставките са трагични на фона на това, което е било преди за бивол –  337 лв. Тази година е 139 лв. При кравите ставката също бе определена като  трагична – получили са  73,75 лв. при 200 лева на глава преди. Това е всичко, което ще получим по тази мярка тази година, гневна е производителката. Гневна е и на думите на министъра, че в сектора са вечно недоволни.

Според Степанчева и по стратегическия план тази година ставките ще бъдат изключително ниски и при тях ще дойдат с 30-40 лв. по-малко за животно.

Какво предстои?

След последната среща с МЗХ на 6 ноември относно помощта де минимис, даваща право на до 25 000 евро на стопанство, сега върви разговорът за разпределението им. За тях от животновъдния бранш твърдят, че са се споразумяли разходът да се изчислява на стопанство, както е по регламента, защото и ако това не се случи съществуването на фермите е под голям въпрос.

Що се отнася до твърденията на министъра, че продължават да се подпомагат и виртуални животни, Степанчева призова БАБХ и земеделското министерство да намерят тези виртуалните животни,  за които говорят. Браншовичката твърди: може и да има такива животни, но БАБХ и МЗХ да ги намерят и докажат.

На този разгорещен фон изявеният специалист по говедовъдство Михаил Михайлов от сайта говедовъд разви като тема на седмицата акцентът върху протеста и “малките” фермери сериозно и аналитично.

Според Михайлов големият протест на фермерите преди месец беше отпразнуван с хепиенд от тяхна страна, но наздравиците приключиха и нещата си дойдоха на мястото.
Фермерите са показали, че отиват на такива важни мероприятия неподготвени, че не е имало предварително обсъждане на въпросите, които ще се поставят при срещи с управляващите, което е валидно в голяма степен за животновъдните организации. Стигна се дори до парадокса, че никой не знаел кой е добавил думичката „най-малките земеделски производители“ в подписания меморандум.

А кои са най-малките производители, също никой не знае и не може да определи

Според някои – това са фермери, които отглеждат под 50 крави и 300 овце. Според други тези, това са тези, които отглеждат до 10 крави и 80 овце. И най-важното, според него е, че самите „малки“ са невидими. Те сякаш играят ролята на буфер, когато са необходими, иначе досега не се е чуло някой от малките да се изказва или да иска нещо. Една от причините е, че са имали няколко организации и всичките са се провалили. А в тези организации е имало и интересни неща – например в една от организациите е имало фермери, които отглеждат над 200 крави и 500 овце.

Министър Вътев преди няколко дни обяви, че трябва час по-скоро да се даде формула за малките фермери. Дано това да се случи по-скоро, защото те живеят в нелегалност повече от 30 години.

Затова може би трябва още на следващия Съвет по животновъдство да бъдат поканени техни представители да изразят позицията им. Ако не, ще продължаваме по старому. Малките ще си останат винаги малки и ще ги прехвърлят от „бряг на бряг“, на кой когато са нужни.

Накрая, винаги е необходимо да се направят и няколко извода, казва Михайлов. Протестите не са само емоции. Най-важното при тях е резултатът да е позитивен за фермерите. За това трябва предварителна подготовка за организиране, каква позиция ще се защитава, всички да говорят в един глас. И предварително подготвени писмено искания, съобразени със законите, които да бъдат изпълними в кратки срокове. А за де минимиса, се очаква изход от лабиринта тези дни.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X