МЗХ и БАБХ: Надяваме се до десетина дни да разхлабим забраната за продажба на животински продукти на фермерските пазари

За 20 дни има 7 огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците – 1 във Велико Търново, 2 в Пазарджик, 1 в Хасково, 3 в Добрич, съобщи по време на брифинг заместник-министъра на земеделието и храните Деян Стратев. Унищожени са 1,2 млн. кокошеви птици, което представлява 20% от всички яйценосни птици в страната, допълни той.

Той призова собствениците на ферми да съобщават своевременно за наличие на съмнения за зараза, за да може да се реагира своевременно и да се спре разпространението на заразата. Стратев допълни, че стопаните могат да бъдат спокойни, че птиците им ще бъдат обезщетени при унищожение. За тази цел са отделени към момента 12 млн. лева, но при нужда бюджетът ще бъде допълван. Парите ще бъдат дадени на фермерите на два транша – единия до края на настоящата година, а следващия – в началото на 2024 г.

Заповедта за забрана на продажба на живи птици и продукти от тях по пазарите е рестриктивна, но очакваме до 10-тина дни да разхлабим режима, за да могат животновъдите да реализират продукцията си, пък беше категоричен д-р Светлозар Патарински, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Целта на заповедта според него е да се елиминира човешкият фактор при разпространението на болестта. Заповедта вече частично е разхлабена, като от вчера вече е позволена продажбата по пазари на риба, рибни продукти и пчелен мед.

В момента от БАБХ в цялата страна се провежда скрининг на стопанствата, в които се отглеждат различни видове птици, за да стане ясно има ли още огнища във ферми. Зоните и в областите, които са чисти, ще бъдат разрешени пазарите отново, но без живи птици, за които заповедта ще продължи да действа още дълго време, каза още д-р Патарински.

Според Ивайло Гълъбов, председател на УС на Съюза на птицевъдите обяви, че стопаните вече гледат с надежда към ваксината, за която има информация, че е утвърдена през лятото на тази година. Той допълни, че ваксинация на птиците вече се прилага във Франция, има информация за интерес и от страна на Дания. Според него огнищата, които са регистрирани в страната, са в следствие на миграцията на птиците, като основен вектор за проникване на заразата той обяви дивите птици.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X