Черноморският коридор ще стане по-достъпен за износителите

Украйна преговаря с ЕБВР за търговско застраховане, с перспектива за разширяване на сътрудничеството с инвестиционното застраховане. Освен това агенциите за експортно кредитиране на страните партньори са готови да покрият инвестиционните рискове за бизнеса си, заяви премиерът Денис Шмихал.

„От началото на пълномащабната война Многостранната агенция за гарантиране на инвестициите (MIGA) вече е осигурила застрахователно покритие в размер на повече от 166 милиона щатски долара. Това е помощ както за финансовия, така и за реалния сектор на икономиката. Водят се преговори за стартиране на нови проекти. Американската международна финансова корпорация за развитие (DFC) наскоро одобри пет нови проекта на стойност 380 млн. щатски долара.“, каза премиерът.

Друга стратегически важна област, според премиера, е свободното корабоплаване в Черно море.

„В резултат на споразуменията между президента на Украйна Володимир Зеленски и премиера на Обединеното кралство Риши Сунак, Украйна, заедно с пул от британски застрахователни компании, създаде специален механизъм. Тя ще даде възможност да се направи отстъпка от цената на застраховката на военния риск за износителите на всички продукти от Украйна. Това ще направи черноморския коридор по-достъпен за по-широк кръг износители“, каза Денис Шмихал.

Премиерът подчерта, че правителството е отпуснало средства, които да гарантират покриване на загубите в случай на тяхното настъпване. Механизмът включва Агенцията за експортно кредитиране, Ukrgasbank, Ukreximbank и група от 14 застрахователи.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини