Китай намали торенето на зърнените култури с химически азот до 30%

Учени създадоха единна цифрова карта на почвата, обхващаща цялата страна

Китай постигна значителен напредък в подобряване на защитата и биологизацията на обработваемите площи чрез иновации в науката и технологиите по време на 13-ия петгодишен план (2016-2020 г.), съобщи Китайската академия за селскостопански науки (CAAS). Тази институция стана флагман за насърчаване на фундаменталните теоретични иновации, за ключови технологични изследвания и основни разработки на продукти през този период.

Така например, като изучават и популяризират подходящи методи и норми на засаждане, изследователите на CAAS са успели да увеличат органичните вещества в чернозема на Североизточен Китай с 12 – 16 процента, където производството на зърно в момента представлява една четвърт от общото производство на страната. В допълнение, китайски учени са оптимизирали ключови технологии в производството на нискодобивен ориз в Южен Китай и са увеличили средния добив на културата.

Учените са внедрили също така новите си препоръчителни методи за торене на основните зърнени култури и нови технологии за ефективно използване на хранителните ресурси, като по този начин са намалили химическото торене с азот с 10 – 30 процента.

CAAS разработи ключови технологии за анализ и управление на т.нар. големи данни за почвата(Big data), създавайки за първи път високоточна цифрова почвена карта, обхващаща цялата страна. Понастоящем тази цифрова интерактивна система е най-изчерпателният акумулатор на подробни данни за почвените ресурси и тяхното качество в Китай.

CAAS заяви, че ще ускори изграждането на още една голяма научно-техническа платформа за изследване на качеството на обработваемата земя през 14-ия петгодишен период (2021-2025г.), който ще включва високоинтелигентен мониторинг на земеделските земи. Академията ще ускори също така изследванията върху торовете и селскостопанските микроорганизми.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X