Животновъди и зеленчукопроизводители заедно с пресконференция: „Да се противопоставим на унищожаването на нашето млечно животновъдство и оранжерийно зеленчукопроизводство“

Пресконференция на тема:

„Да  се противопоставим на унищожаването на нашето млечно животновъдство и оранжерийно зеленчукопроизводство“.

На 21 ноември 2023 година от 11.00 часа организаторите ще дадат пресконференция в БТА на тема:

„Да  се противопоставим на унищожаването на нашето млечно животновъдство и оранжерийно зеленчукопроизводство“.

Само преди месец, ние животновъдите от сектор мляко бяхме в тази зала и проведохме пресконференция под надслов “ Да спасим Българското мляко“. На 22 ноември ще бъдем в БТА и заедно с оранжерийните производители ще проведем пресконференция на тема „ Да се противопоставим на унищожаването на нашето млечно животновъдство и оранжерийно зеленчукопроизводство.“

На 22 декември, ако дотогава не се вземат мерки отново ще бъдем тук и дадем пресконференция на тема„ Не искаме да погребваме нашето  говедовъдство и оранжерийно зеленчукопроизводство“.

От поставените от нас искания относно подобряване ситуацията в сектора не е изпълнено нищо. В същото време, всичко необходимо за едно правилно управление на фермата, като цени отива нагоре. Издръжката става непосилна и за най добре стоящите икономически ферми. Достатъчни  са само две цифри за да се разбере, че наистина се отива към унищожаване на говедовъдството: приходи от крава годишно 5000лв, разходи- 10 000лв. Всъщност унищожаването вече е в ход. Пред кланиците редици от крави, само за 10 месеца са отпаднали 48 кравеферми и съответно преработката на мляко само за последните четири месеца е паднала с 13 000т.

Отново на преден план поставяме нашите искания за финансово подпомагане което на този етап ще позволи фермите да живуркат докато се изготвят оздравителни и перспективни планове. Не трябва да позволяваме фермите ни да опустеят. Искаме също да отбележим, че през настоящата година нашите фермери получават 30% по ниско подпомагане в сравнение с периода до 2023г.

За да не продължаваме да закриваме ферми , настояваме:

  • полагаемата ни се компенсация за Войната в Украйна да бъде изплатена незабавно на всички фермери съгласно подписания меморандум от 20.09.23 г. с Министър-председателя акад. Николай Денков
  • В бюджет 2024г да бъдат заложени и осигурени 462 млн. лв., с които да бъдат компенсирани загубите на животновъдите и зеленчукопроизводителите, понасящи последствията от войната в Украйна.
  • Да се преразгледат отново предвидените ставки по Стратегическия план и съответно бъдат възстановени на нива не по-ниски от периода до 2023 г.
  • Да отпадне модуларната ставка при обвързаното производство.
  • Да се осигури необходимия бюджет по преходната национална помощ за не обвързаната подкрепа и ставките да се върнат на миналогодишното ниво-съответстващо на ставка 200 лв на говедо и 350 лв на бивол с 0% процент на задържане.
  • Да се възстановят на миналогодишно ниво ставките за обвързаната подкрепа.

Това унищожаване на говедовъдството и зеленчукопроизводството  означава дефицит на млечни продукти и зеленчуци, вдигане на цените им и ограничаване консумацията на мляко и зеленчуци от децата и възрастните хора. Това не трябва да допуснем. Затова сме тук.

 

ОБЖ-Обединени български животновъди- Бойко Синапов

НСГБ-Национален съюз на говедовъдите в България- Димитър Зоров

Институт на жените- Пенка Христова

Съюз на животновъдите в България- Иван Чалъков

АББ- Асоциация на биволовъдите в България- Мария Степанчева

НАОП-Национална асоциация на оранжерийните производител-Велин Георгиев

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X