17 години Национална асоциация на зърнопроизводителите: Честта задължава!

Националната асоциация на зърнопроизводителите тази седмица ще навърши 17 години от своето създаване.

Ако се прочете историята на НАЗ от основаването й през ноември 2006 г. до днес, то тя е една поредица от непрекъснати битки с властта за по-добро положение на българското земеделие и защита на интересите на българските зърнопроизводители. С устрем, знания и много труд.

Благодарение на перфектния си устав, НАЗ се превърна в почти единствената сериозна българска браншова структура, която реално представлява хиляди членове в цялата страна и има силата да поставя актуалния дневен ред пред политиците. През годините в организацията има много силни лидери и председатели на УС – легендарните Ангел Вукодинов, Краси Аврамов, Светослав Русалов, Радослав Христов, Кирил Жендов, Йосиф Делгянски и много други български зърнопроизводители, които я превърнаха в силна и уважавана структура в българското земеделие.

Успехите, които секторът постигна, са впечатляващи и зърнопроизводителите имат основание за гордост.

В България има над 35 млн. декара обработваема земя. Сектор зърнопроизводство получава субсидии, ако изпълни изисквания и спазва тежки евро регламенти, приблизително 1 милиард лева на година. Плаща данък печалба само на субсидиите над 150 милиона лева. Сектор зърнопроизводство изплаща ренти приблизително 3 милиарда лева всяка година.

Паричният поток в сектор зърнопроизводство е над 9 милиарда лв., без инвестиции в дълготрайни материални активи. Пряко заети в Сектор зърнопроизводство са над 20 000 семейства. Всички други фирми, заети с обслужване на сектор зърнопроизводство /семена, препарати за растителна защита, машини, счетоводство, IT, торове и други/ са стотици и оцеляването им зависи от зърнопроизводителите.

А за самите зърнопроизводители времената отново са трудни.

„Сега най-много съм притеснен в житейският си път, откакто съм в този занаят. Българският земеделец е сериозно изпатил и се е трудил и е преживял какво ли не. Въпреки всичко и въпреки всички действия, най-вероятно, дано само природата е да е милостива, ние пак ще се справим, но ще бъде за сметка на много усилия и притеснения“, каза наскоро в интервю Ангел Вукодинов, един от създателите на НАЗ, бивш председател на асоциацията.

Като се има предвид колко нелеки битки е водил зърнопроизводителят, то това, с което се сблъсква зърнопроизводството днес, несъмнено е сериозно изпитание. Сигурно е, че много битки тепърва предстоят и дано новите ръководители на НАЗ не отстъпят от силния и чист дух на основателите!

Но и този път зърнопроизводителите трябва да се справят с предизвикателствата с общи сили. Честта задължава! Защото все пак, никой не е по-голям от хляба!

Снимки: НАЗ и архив

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X