Съвет на ЕС по земеделие: Геномни техники, внос и украинска помощ

Разговорите с ЕК за украинската помощ продължават

 „Днес имах отново сериозен разговор с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски, по време на който поставих за пореден път въпроса за тавана по украинската помощ“. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред медии в Брюксел, в рамките на участието му в Съвета на ЕС по земеделие и рибарство.

България е получила писмо от Европейската комисия,  в което се предлага таванът да стане 280 хил. евро, а досега той беше 250 хил. евро. Помощта се предвижда да продължи със срок на действие до 31 март 2024 г. В отговор през Министерство на финансите ние сме изразили позиция да няма таван. Днес повторих това наше предложение пред еврокомисар Войчеховски и му припомних, че сме изпратили до него писмено становище. От своя страна той каза, че ние сме единствената държава в ЕС, която иска тази държавна помощ да няма таван, а в регламента се посочва друго.

Двамата се договорихме на 22 ноември да продължим разговора по темата в онлайн формат“.

Министър Вътев проведе среща и със земеделските  министри на Полша, Словакия, Унгария, Румъния. Съвместно те обсъдиха вноса от Украйна към момента. Всички министри се обединиха заедно да настояват за продължаване на украинската помощ за през цялата 2024 година, тъй като това са държавите, които реално са най-ощетени и имат идентични проблеми.

Министър Вътев: Приложението на новите геномни техники не трябва да води до компромис с високите стандарти за безопасност

Приложението на научните достижения като новите геномни техники не трябва да води до компромис с високите стандарти за безопасност по отношение здравето на хората и животните, и въздействието върху околната среда. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел по време на дебат за проекта на Регламент относно растенията, получени чрез някои нови геномни техники, и храните и фуражите от тях.

За нас е важно проектът на Регламент да предлага трайни във времето решения, подчерта министър Вътев. Той посочи, че е необходимо да продължат дискусиите за съвместното съществуване на продуктите на новите геномни техники с конвенционалното и биологично земеделие и опазването на биоразнообразието. Нужен е равноправен достъп до генофонда за селекционна дейност и недопускане патентни ограничения.

В рамките на Съвета министър Вътев се срещна с министъра на земеделието, природата и качеството на храните на Нидерландия Пит Адема. На срещата министър Вътев посочи, че предвид климатичните промени и прехода към устойчиво производство e необходимо да се търсят нови решения. Министър Вътев изтъкна и дългогодишното добро сътрудничество и приятелските връзки между нидерландския Университет Вагенинген и българската Селскостопанска академия (ССА).

На срещата двамата министри обсъдиха и вноса на селскостопански продукти от Украйна в ЕС. Министър Вътев представи ситуацията с вноса на слънчоглед, нерафинирано и рафинирано олио, пчелен мед, сухо мляко и замразени малини на българския пазар. Той допълни, че тази година е преломна за българските земеделски производители, заради сушата и повишените цени на торове и препарати. „Най-важното нещо за конкуренцията е да бъде при равни условия“, подчерта той.

По темата за намаляването на отпадъците в земеделието и храните министър Вътев представи дейността на Българската хранителна банка и действията ѝ за оползотворяването на излишъка от храна и своевременното ѝ преразпределяне към хора в нужда.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини