Вътев: Въпреки ангажимента на украинската страна, слънчоглед влиза в България

Съвсем скоро, на 30 ноември, изтича срокът, до който Украйна пое ангажимент у нас да не влиза украински слънчоглед. Има внос на такъв слънчоглед, но той е под митнически контрол. Отделно има и сериозно количество, което влезе като румънски, но по наши предположения той е украински. Само че никой не може по никакъв начин да докаже откъде е слънчогледът, има дори една пратка, която е хърватска. Така министър Кирил Вътев коментира изтичането на срока за блокиране на вноса на украински слънчоглед на територията на страната ни.

Зърнопроизводителите показаха висока интелигентност и много сериозно разбиране на цялата ситуация, защото тя не е такава само у нас. Ситуацията е същата и в другите четири страни – Хърватия, Унгария, Румъния и Словакия, отбеляза министърът.

Всички виждаме, че тази година е най-сложната досега – вследствие на войната в Украйна, вследствие на сушата, вследствие на това, че тая година поскъпнаха всички торове и препарати, които вдигнаха себестойността на нашата реколта. Истината е, че себестойността на българския слънчоглед в момента е толкова висока, че никой няма шанс да го продаде дори „на нула“. При всички случаи се реализират загуби. Целта на всички усилия, които полагаме, са тази загуба да се минимизира, допълни още министър Вътев.

Той коментира, че преговорите с Европейския съюз за промяна на регламента в тази посока са процес, а не нещо, което може да се реши с един разговор, за един момент. За да се промени регламентът, Европейската комисия първо трябва да вземе, после да го предложи на Европейския парламент, а той от своя страна – да го гласува.

Този процес не става „от днес за утре“, ние водим преговори от септември.  В тях се включи премиерът акад. Николай Денков, включи се и вице-премиерът Мария Габриел, включиха са нашите евродепутати Атидже Алиева – Вели и Асим Адемов. Никой не е спирал да работи по темата, за да се удовлетвори желанието на производителите – ние разбираме много добре, че те са в тежко състояние. Но за голямо съжаление тези процеси не са изолирано явление в България, каза Кирил Вътев.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X