Зад 91 фирми, достигнали тавана по помощта „де минимис“, стоят 20 000 човека и работни места

Представители на браншови организации на земеделски производители излязоха на протестно шествие с искане за оставката на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и кабинета му. Протестиращите се събраха пред ресорното министерство, където изразиха своите искания и скандираха за оставка на кабинета, след което се насочиха към Министерския съвет.

Исканията им са незабавно изплащане на парите по „де минимис“ и украинската помощ, връщане на старите ставки, които са намалени.

Пред земеделското министерство при протестиращите излезе заместник-министър Александър Йоцев заедно със заместник-министър Деян Стратев и беше посрещнат с викове за оставка. Йоцев заяви, че преди дни председателката на Съюза на биволовъдите Мария Степанчева е нарекла малките производители в животновъдството „паразити“. Той призова представители на протестиращите да влязат за среща, но те не пожелаха. Степанчева обаче отрича това.

Йоцев каза също, че исканията на протестиращите са неизпълними.

Пред Министерския съвет те призоваха министър-председателя акад. Николай Денков да излезе, но той не се отзова.

При тях дойде заместник-председателят на земеделската комисия Росен Костурков (ПП-ДБ), който изказа разбирателство, че в българското земеделие има огромни проблеми. „Въпросът е кой е начинът да ги решим. Аз не мисля, че това е начинът“, заяви Костурков пред протестиращите, изразявайки увереност, че правителството прави всичко възможно да намали ефекта на войната в Украйна и всичко, което се случва в българското земеделие.

„Уважавам правото на всички земеделци да поставят своите искания. За мен земеделието у нас е в колапс и трябва всички заедно да направим нещо, за да го извадим оттам, в противен случай ще ядем чужди храни“, посочи Костурков, допълвайки, че все пак има рамки, които трябва да спазваме.

„Видяхме преди няколко дена протести, на които хората се карат и бият, радвам се, че този не е такъв. Ние като управляващи ще направим всичко възможно да удовлетворим исканията на хората и да ги поставим в ситуация, в която да се чувстват добре, че са български граждани и работят за хората“, коментира депутатът Искрен Митев (ПП-ДБ), който слезе при протестиращите пред МС. По думите на Велин Георгиев от Националната асоциация на оранжерийните производители, Митев е единственият, който ги е подкрепил преди, подкрепя ги и сега.

„Повече от 3 месеца обясняваме, че това положение е унизително и катастрофално. Ние искаме да даваме на нашите работници заплати като на запад, но как да ги калкулираме при тези приходи, когато на една крава разходите са 10 000 лева, а приходите са 5000. Министърът ни кара да направим по-ефективно производство, а за да имаш повече мляко, имаш повече разходи“, заяви Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ).

По думите му зад 91 фирми, достигнали тавана по помощта „де минимис“, стоят 20 000 човека и работни места, които биха стрували на бюджета повече от 200 млн. лева разходи.

Бойко Синапов от Обединени български животновъди подчерта, че днес показват, че са заедно и са силни. Той каза, че ако до една седмица правителството не намери решения на техните искания, те отново ще излязат на протест, но ще бъдат оборудвани с целия си наличен инвентар. Синапов обясни, че исканията са свързани помежду си и вървят заедно.

На протеста имаше лозунги „Фермерите са унизени“, „Оставка за гробокопача Вътев“, „Не искаме сирене със сухо мляко! Нито колбаси от дълбоко замразено месо!“ и други.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X