2 137 фермери са възразили, че светят в червено, или коригирали. Какво следва?

Приемът на заявленията с възражения и корекции приключи на 20 ноември. 2 137 фермери са възразили, че светят в червено, или коригирали. От тук нататък частта с възраженията се насочва за експертна оценка към Технически инспекторат. Експертната оценка е отново преглеждане на данни от сателитни изображения, но разликата е, че вече ги гледа експерт, а не мониторингът, който е алгоритъм.

От понеделник, 27 ноември, ще започне разглеждането на заявленията, за които е дадено указание да бъдат приключени във финален статус. В основната част експерти от дирекция Технически инспекторат ще разглеждат ръчно всеки парцел чрез наличните сателитни снимки от Sentinel, с които разполагаме за цялата площ на страната, плюс за зоните, за които имаме снимки VHR с висока резолюция.

Ако с двата метода не е възможно да се потвърди резултатът от системата на мониторинг – ще се направи и проверка на място, но това ще бъде в изключително крайни случаи.

Нормативният срок, в който служителите трябва да разгледат възраженията, е един месец, но от ДФЗ са направили организация това да стане в рамките на две седмици. Сформирани са екипи за разглеждане, включително и с експерти от страната. Целият процес ще започне от 27 ноември.

На въпрос дали трябва да се подават заявления за корекция за парцелите, светещи в жълто, от Фонда отговориха, че възражения могат да подават само стопаните, които имат парцели в червено. В последното изменение на Наредба № 3 е записан текст, който казва, че парцелите в жълт и зелен цвят подлежат на плащане.

„Да се каже, че „жълти парцели“ се плащат директно, няма да е коректно. Зависи от резултатите от допълнителните проверки“, уточняват от фонда. За светещите в жълто и зелено от мониторинга става дума за резултат само от една от всички проверки. След това следва слоят за физически блокове да се засече с декларираните площи и установените от мониторинга.

За слоевете в момента се ползва нов софтуер, за който се твърди, че нямало настройки и т.н., затова ще се прави плащане, но няма да е на 100%.

Към 1 декември ще се създаде слой с възможно най-много обработена информация в резултат на допълнителното сателитно заснемане, уточниха от аграрното министерство.

Той ще е актуален според обработената информация и на всички фермери, за които всички други проверки са приключили, на база на слоя с информация, с която разполагаме, ще бъдат направени плащания. В резултат на допълнителната обработка на данните, в случай че се промени първоначалният слой, ще бъдат направени и съответните корекции.

От аграрното министерството си запазват правото и възможността, дадена по регламент, да направят плащането на два пъти.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини