За пръв път от 2008 г. България е на път да загуби средства по ПРСР

„Към настоящия момент са договорени 89,3% от целия финансов ресурс, а са разплатени 65,5%”, стана ясно от доклада на заместник-министърът Таня Георгиева, която представи предприетите мерки за избягване на загуба на средства по ПРСР по време на Комисия по земеделие. Прогнозата към настоящия момент е за възможни загуби в диапазон между 30 и 60 млн. евро.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев подчерта, че преди управлението на настоящото правителство рискът е бил в размер на 120 млн. евро. Бюджетът по ПРСР беше увеличен с 900 млн. евро през 2021 г., достигайки 3,8 млрд. евро.

Основната причина е, че кандидатите не могат в срок да изпълняват своите проекти и подават молби за удължаване на сроковете за изпълнение. Това означава, че голяма част от проектите, които бяха предвидени да бъдат изпълнени тази година, ще бъдат изпълнени през следващата, а дори и през 2025 г.

В момента има проекти по инвестиционните мерки, които са с досъдебно производство и общо възлизат на близо 11 млн. евро. Други, за около 5-6 млн. евро са в съдебен процес. За тях  ще се иска отсрочка от ЕК. В момента се обработват около 670 заявки за близо 165 млн. лв. Ако се разплатят всички, пак ще има загуба.

Председателят на Земеделската комисия в НС Десислава Танева подчерта, че от 2008 г. насам страната ни не е губила пари по ПРСР. На заседанието беше отчетено още, че през 2022 г. и в началото на 2023 г. е имало възможност за плащания по определени приеми, но те не са осъществени.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X