Полските власти предложиха на протестиращите фермери допълнителни 220 евро за всеки хектар царевица

Новият министър на земеделието на Полша Анна Гембичка се срещна с полски фермери, които блокират контролно-пропускателния пункт Медика-Шехини. Настоящият министър на инфраструктурата на Полша Алвин Гаядур обяви в сряда среща с протестиращи от транспортния сектор.

По време на брифинг за медиите Гембицка заяви, че трудната ситуация на границата е предизвикана от руската агресия срещу Украйна и „безотговорната политика на ЕС“, който не забелязва проблемите на Полша и други съседни на Украйна страни.

Според нея тя е обсъдила със земеделските производители как Полша ще се бори на ниво ЕС за решения, изисквани от фермерите и превозвачите, както и решения на национално ниво.

Засягайки исканията на фермерите, които блокират границата с Украйна, министърът им предложи допълнително плащане от 1 хил. злоти (448 лв) на всеки хектар с царевица и увеличение на фонда за нисколихвени заеми за земеделските производители с 2,5 милиарда PLN. Гембицка отбеляза, че още няколко въпроса трябва да бъдат съгласувани, но изрази надежда, че в сряда ще бъде възможно да се подготви проект на заповед, който ще бъде разгледан от Министерския съвет.

Гебицка отрече полските протестиращи да блокират хуманитарната помощ, храната и така наречените опасни товари (ADR) на границата.

„Не сме съгласни с обвиненията срещу фермери и превозвачи за блокиране на хуманитарна помощ или стоки, които трябва бързо да бъдат доставени в Украйна“, каза Гембичка.

Тя отбеляза, че ще проведе спешни разговори по исканията на протестиращите с министъра на инфраструктурата и ръководителя на Министерството на вътрешните работи на Полша.

На свой ред министърът на инфраструктурата Гаядур заяви, че в сряда ще се срещне с представители на транспортния сектор на Полша по въпроса за решаването на кризата. Той отбеляза, че ключът към решаването на проблема е в Киев и Брюксел и добави, че неговият заместник Рафал Вебер ще проведе следващия кръг от разговори с представители на украинското правителство и Европейската комисия.

Полските фермери, които блокират границата заедно с превозвачите, планират да удължат протеста си до 3 януари.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X