Държавен таван на рентите?

Мине не мине време, и някой вади френският Земеделски кодекс за определяне на максимални ренти за земеделска земя от кмета на префектурата, и се размечтава да го приложим и у нас.

Ако се абстрахираме от това каква корупция ще настане, ако при нас рентите се определят от кметовете, то тогава трябва да припомним, че в споменатата Франция има прогресивен данък на облагане на доходите, който достига до 60%. У нас той е й си остава 10%, независимо от сумата. Ако френските фермери работят земя първа категория за 20 лв. декара, те трябва да са милионери, пък не са. Къде е уловката? 50% данък печалба. Прилича на прословутата безплатна храна в шведските училища при 60% данък доход на родителите. Безплатен комунизъм няма. Само сиренето в капана.

И вместо парите да се разпределят между много участници, ще влизат в корумпирана държава, защото тук не е Франция все пак, за да си вдига до безкрай заплатите на чиновниците.

Единственото нещо, за което земеделците трябва да се борят, е да се уточни с помощта на държавен натиск, собствеността на земята. Да се разпредели между наследниците и да се въведе данък, така че държавата да придобива безстопанствените имот. Символичен данък. Така че да се притиска собственика да има отношение. 1 лв на декар да е. Имаш 15000 декара, които струват между 20 и 80 млн. лв, какъв е проблемът да платиш 15000 данък? За 15000 дка ще получиш между 1 и 3 млн. лв рента, 15 000 са нищожни на този фон. Но когато си 1/64 наследник на земя, ще излиза, че дължиш данък, и ако не го платиш, ще бъдеш съден. И или ще си отговорен към собствеността, си или ще я продадеш.

Ако непрекъснато вадим френското законодателство, то трябва да си отговорим на следните въпроси:

Знаем  ли каква е данъчната политика във Франция?

И ако на 1- ва категория рентата е 20 лв., защо има фермерски стачки във Франция, а не са всички милионери?

И защо при положение, че живеем в съюз на свободно движение на хора и капитали като сме били успешни на 80-100 лв рента в България на 3-4-5 категория земя, не си изместим бизнесите във Франция и да станем бързо богаташи?

На която и маса да седнеш, ако посягаш само към бялото на хляба и към луканката, без да подреждаш масата или да я вдигаш, и чат-пат да бъркаш и в боба, рано или късно, те пляскат през ръцете.

Другото, което е по-важно от размера на рентите, е техният срок. Трябва да се настоява земя на юридически лица да се наема за минимум 7 години.

Проблемът в България не е толкова  в размера на рентите. Най-основният проблем е в невъзможността за дългосрочни инвестиции заради неопределеността на собствеността на голям процент от земята и големият процент едногодишни договори. Всяка година ти се налага да играеш цирк с една камара съселяни – сега ти колко даваш, щото оня дава 2 лв. повече от теб миналата година, и за да се спасим от разговора, преценяваме с колко ще се изхвърлят всички мераклии и даваме 20 лева отгоре.

Разликата в приходите между поливна и неполивна царевица е 700-800 лв на декар през силаж и 400-500 лв/дка през зърно. Инвестицията е 400 лв/дка и се изплаща на втората година. На третата вече си на печалба. Но трябва да имаш поне 3 години сигурност за земята. Дългосрочните поземлени отношения са много по-важни за стабилно производство. Особено в такава инвестиционна дейност с многогодишен икономически цикъл като земеделието.

Ролята на държавата е да създаде условията, а не да регулира цените административно. А да искаш държавата да ти намали едновременно и данъците, и рентите, е по-хубаво от това да видиш Дядо Коледа на живо.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини