Фермерите в Украйна се отказват от пшеницата

За реколта 2024 г. фермерите от Кировоградска област в Украйна са засяли 324 хиляди хектара пшеница. Това е с 15% по-малко в сравнение с 2022 година. В Украйна тази година със зимна пшеница са засети над четири милиона хектара, което е почти наполовина по-малко, отколкото през есента на 2021 година.

Според Валерия Фурманова, началник на отдел „Аграрно-промишлено развитие“ на района на Кировоград, тази година пшеницата е губеща култура.

„Цената на пшеницата е много ниска. Използваме до 15% от зърнения ресурс за собствени нужди. Всичко останало е експортен потенциал“.

Олена Крутко, ръководител на селскостопанска компания от Кропивницки район, заяви, че тази есен за първи път по време на работата на земеделската компания са отказали да сеят зимна пшеница. През предходните години обемът на културата варираше от 300 до 700 хектара.

Според нея решението за отказ от сеитба на зимна пшеница е повлияно от факта, че няма къде да се продава зърно или се продава на ниска цена, както и от метеорологичните условия.

„През септември и първото десетдневие на октомври не е валял дъжд. Засяването на пшеница в суха земя беше рисковано. Много фермери сеят, но след това или презасяват или засяват отново нещо друго. Тази година продадохме пшеница на цена от пет хиляди гривни на тон. Сега цената на пшеницата е осем и половина хиляди, това е без плащане на наемни дялове и без данъци“.

Тазгодишната реколта от пшеница се съхранява в складовете на фермата. Вместо пшеница, те планират да сеят слънчоглед.

Денис Филипенко, агроном на ферма от квартал Новоукраинка, заяви, че въпреки ниската цена се засява пшеница.

„Зимната пшеница заема почти 25% от цялата структура на нашите култури. Всяка година сеем 600-700 хектара. Ако се грижите добре за нея и я наторявате навреме, тогава добивът е осем тона на хектар, което не са лоши пари“.

Тенденцията за намаляване на зимните житни култури е в национален мащаб, обясни Денис Марчук, заместник-председател на Всеукраинския земеделски съвет. През 2021 г. са засети 7,8 милиона хектара, тази година повече от четири милиона хектара. Това води до намаляване на експортния потенциал.

„Намаляването на реколтата се дължи преди всичко на войната. Това са окупирани територии, минни полета, където производителите на стоки нямат възможност активно да сеят. Второ, липсата на оборотни средства. Финансовата невъзможност на стокопроизводителите да бъдат подготвени, както за сеитбената кампания, така и невъзможността да продават зърно на пазарни цени навреме“.

В момента украинските фермери се преориентират към отглеждането на други зърна. Той смята, че това няма да се отрази на продоволствената сигурност на Украйна.

„През годината в Украйна се консумират от шест до седем милиона тона пшеница. Тази година ще има повече от достатъчно. Но страната е във война, икономиката се нуждае от пари, а износът на селскостопански продукти носи пари днес.“

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини