Украйна ще получи над 20 млн. евро от Норвегия за продоволствена сигурност

Норвегия обяви отпускането на 250 милиона норвежки крони (21,2 милиона евро) за продоволствената сигурност на Украйна.

Това съобщиха от пресслужбата на норвежкото правителство.

„Норвегия ще продължи да подкрепя народа на Украйна. В същото време не изпускаме от поглед други кризи в света. Програмата „Нансен“ (петгодишна програма за подпомагане на Украйна от Норвегия – бел. ред.) е един от примерите за това как успяваме да обединим тези усилия“, заяви норвежкият външен министър Еспен Барт Ейде.

50 милиона норвежки крони ще отидат за програмата „Зърно от Украйна“, която се администрира от Световната програма по прехраната.

Други 150 милиона норвежки крони ще бъдат предоставени на Световната продоволствена програма в отговор на призива им за спешна помощ за Украйна. В допълнение към предоставянето на хранителна помощ в близост до фронтовата линия, парите ще бъдат използвани за разминиране на селското стопанство, така че фермерите да могат да възобновят производството на храни възможно най-скоро, се казва в изявление на норвежкото правителство.

Освен това Латвия ще отпусне 50 хиляди евро от държавния бюджет за принос към програмата за хуманитарна помощ „Зърно от Украйна“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X