Не е препоръчително да се отлага времето за прибирането на царевицата

След първата десетдневка на ноември вече не е препоръчително да се отлага времето за прибиране на реколтата от царевица за по-късна дата.

Загубата на влага на царевичното зърно практически спира, когато средната дневна температура на въздуха падне до +5-6°C и относителната му влажност се повиши до 80-90%. Такива метеорологични условия се появяват приблизително от първото десетдневие на ноември. По това време вече не е препоръчително да се отлага времето за прибиране на реколтата от царевица за по-късна дата, тъй като съдържанието на влага в зърното не намалява значително и няма да достигне нормата.

Тези, които планират да събират царевица поне до края на декември, след това имат проблеми с качеството на зърното и високата влажност.

Това ще доведе до Fusarium в началото, поради което е възможно да се продаде част от царевичното зърно за алкохол, оставяйки площта на полето необработена през есента и намалявайки добива с поне 10-15% през следващата година поради пролетната обработка. Поради тези причини и възможността от снеговалеж има много висок риск от загуби и недостиг на търговски ползи.

Освен това е невъзможно да се забави прибирането на реколтата след 1 ноември поради факта, че ефективността на сушенето при температури под +1,5-4,5°C намалява.

„По-лесно е да се загрее въздуха в сушилнята, например до 100°C, ако температурата навън е +10°C, а не 0 или -5°C“, добави специалистът.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X