Живко Живков, АЗПБ: Ще работя да се чува гласът на българския земеделец (видео)

„Да спрем да се обединяваме, за да се разделяме“, е мотото на Живко Живков като изпълнителен директор. И още – Без стабилни поземлени отношения няма стабилен сектор.

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) представи новия си изпълнителен директор – Живко Живков, пред журналисти в БТА. Асоциацията има и нови членове в Управителния съвет.

„Приех поканата на Венцислав Върбанов със задоволство, защото смея да твърдя, че имам опита – 22 години трудов стаж от най-ниско до най-високо ниво“, визира себе си като бивш изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“. „Нищо ново няма да направим, а ще надградим и подобрим работата на асоциацията, включително комуникацията с журналистите“, увери той.

Цел номер едно е да обърнат внимание на младите хора в сектора. „Виждате колко динамично и несигурно е времето. Те са най-ценният капитал, който за жалост политиката на държавата пилее“, каза изпълнителният директор.

Друго – за което съм подготвен и съм учил – ние всички да обърнем внимание на науката в сектора. Добре забравено нещо в последните 25 г. и сведено до унизително положение. Доколко са ни възможностите, времето ще покаже, но твърдо заявявам, че ще подадем ръка, обеща той.

Трето предизвикателство пред ръководството на АЗПБ е да работят заедно с браншовите асоциации. „Да спрем да се обединяваме, за да се разделяме“, е мотото на Живков.  Доста добре умеем това, трябва да го спрем. Винаги има отменени и спрени казуси, съберем ли се заедно, нещата могат да се случат, смята той.

„Не обявяваме война, имам надеждата, че сега е моментът обединяването да не бъде дума, последваща разделяне, а окрупняване на нашите мечти“, каза още Живков.

Закон за арендата

От днес стартираме процес на диалог за вземане на решения и методики в създаването на силен закон за арендата. Всички в сектора го ползват за дъвка, изтъкна Живко Живков. Той призова всички земеделци и държавни институции да се включат в инициативата, за да защитим двете страни в договора, както начини на плащане като праг и таван. Ако нямаме стабилни поземлени отношения, няма да имаме стабилно земеделие, каза още Живков.

На националната годишна среща ще организират кръгла маса по темата, включително експерти от други страни.

Председателят на АЗПБ – Венцислав Върбанов, напомни, че през годините взаимоотношенията са се развили. Така, че имаме натрупан опит, но трябва да се разпишат на едно място. По думите му едногодишните договори създават несигурност и напрежение. За да има стабилност, поне 5-годишни трябва да са договорите за аренда.

Разширяване

Членовете на АЗПБ са над 2000 души. Ще отворим ветрилото към Асоциацията, тя е палитра от малки и големи, в различни подсектори. Затова харесвам тази асоциация, каза Живков. Всеки е добре дошъл тук. За да се чуе твоя глас, трябва да е облечен в стабилна защита, апелира към стопаните.

Ние се различаваме по това, че не сме тясно специализирана организация, уточни Върбанов, позволяваме и колективно членство, както на птицевъдите и свиневъдите. Така си защитаваме интересите.

Живков съобщи, че на 20 и 21 март 2024 ще бъде проведена 10-ата Национална годишна, която съвпада и с 20-годишнината на асоциацията.

На снимката: Мартин Драганов, зърнопроизводител, член на УС; Иван Георгиев, нов член в УС, обработва над 40 хил. дка земя в Софийско и Пловдивско; Живко Живков, изп. директор; Венцислав Върбанов, председател; Цанко Цанев и Николай Димов – животновъди със зърнопроизводство и членове на УС.

Очаквайте – интервю с новият изпълнителен директор на АЗПБ Живко Живков за земеделеца.бг

Видео от пресконференцията може да гледате тук:

https://www.bta.bg/bg/pressclub/archive/18697?fbclid=IwAR0eBYBXvka3fXxuZSv6XNdLSWSD0zCgjipzjjyVLw9uFP9QmoqUacvy0Ws

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X