УС на ДФЗ актуализира тавана на украинската помощ

Земеделските производители ще получат в най-скоро време още средства по украинската помощ, след като вече е актуализиран таванът за подпомагане. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“, който утвърди на днешното си заседание изменението на указания за предоставяне на държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2023 г.

Съгласно промените от 250 000 евро на 280 000 евро се актуализира таванът на подпомагане по Временна рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна. Това стана след серия разговори на министър Вътев  с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски. „Бюджетът е наличен и ще бъде разплатен“, коментира министър Вътев.

При определянето на плащането ще се отчита и подпомагането, което кандидатът е получил от март 2022 г. до декември 2023 г. по схемата за държавна помощ.

Новият таван от 280 000 евро ще бъде приложен по вече миналия прием по схемата.

До края на седмицата стопаните, които бяха достигнали до тавана на плащане от предходната нотификация – до 250 000 евро, ще получат доплащане по държавната помощ, съобразно утвърдените изменения“.

Припомняме, че на 21.11.2023 г. ЕК публикува Съобщение на Комисията за изменение на Временна рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна. В тази връзка на 21.11.2023 г. схемата за държавна помощ беше пренотифицирана с нов номер в регистъра на държавните помощи (SA. 110212), като срокът за прилагане на помощта беше удължен до 30.06.2024 г., а максималният интензитет на помощта бе увеличен на 280 000 евро, съобразно изменението на Временната рамка. На 29.11.2023 г. Европейската комисия одобри изменението на схемата за държавна помощ, като постанови положително решение от службите на ЕК за съвместимост на мярката с правилата за държавни помощи.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X