Гръцките фермери изкарват тракторите на протест

Фермерите искат среща с правителствен екип, състоящ се от министрите на финансите, развитието на селските райони, инфраструктурата и гражданската защита, от който очакват конкретни отговори на техните искания и график за тяхното изпълнение.

Комитетът на пострадалите от наводнения фермери в Лариса и EOASNL призовават засегнатите фермери, животновъди и пчелари да участват протеста, като настояват:

– Незабавен график и съответни проекти, като например откриването на нов тунел за изпълнение на отводняването на районите на бившето езеро Карла до Егейско море. Трябва да има планиране от страна на държавата в селата, които са наводнени и в тези, които са в риск, защото зимата предстои, мерки за жилищното настаняване и живеене на тези, които са били принудени да ги изоставят. Земеделските стопани, които са се занимавали със земеделие в тези райони, трябва да получат пълна компенсация толкова дълго, колкото е необходимо, за да станат полетата отново продуктивни.

– Предприемане на всички необходими мерки за финансово облекчение на жителите на засегнатите райони, чрез предоставяне на спешна помощ на всяко семейство.

– Незабавен график за погасяване на обезщетението при 100% реална стойност в производството, а не по застрахователната цена към ЕЛГА, капитал, оборудване и складови мощности, без да се отчита амортизацията на машините.

– Отговорност на държавния апарат е незабавно да поправи щетите по язовири, насипи, потоци, които са претърпели огромни щети от наводненията. Изграждане на язовири, насипи, всичко останало, насърчавано от съвременното ноу-хау за защита от наводнения на региона и цяла Тесалия.

– Да се освободят засегнатите фермери от ENFIA, VAT, OGA, GOEB, общински данъци, да се замразят дълговете към държавата и банки без допълнителни такси. Замразяване всички дългове, докато засегнатите не са в състояние да ги платят. Отписване на  лихвите и вземете щедро капиталово орязване  на банкови заеми. Спиране на плащането и намаляване на сметките за електроенергия в селското стопанство на пострадалите стопани.

– Обвързаните с производството плащания следва да се отпускат без никакви условия, ограничения или тавани за доставката на продукция, единствено въз основа на декларацията в ИСАК. Специално за животновъдите и пчеларите да приемат всички изявления на засегнатите за загубите при животните и пчелните кошери.

– Трябва да има освобождаване на Тесалия от прилагането на новата ОСП за най-малко една година.

– Незабавно мобилизиране на всички налични средства и персонал на държавните служби за отстраняване на големите количества утайки, които са се натрупали и да се пристъпи към необходимите действия за възстановяване на обработваеми земи, претърпели ерозия, насип, заземяване.

– Осигуряване на достъп до всички земеделски земи и незабавен ремонт на напоителната мрежа на TOEB.

За продукти, базирани на производствени разходи и загуба на приходи от тазгодишното производство, фермерите искат от правителството:

* Памук – Царевица 300€/дка

* Индустриален домат 1000€/дка

* Люцерна 200€/дка

* лозя 600€/дка

* Бадеми 800€/дка

* Фъстъци 2000€/дка

* Орехи – нарове 1000€/дка

* Овце и кози 300 € за замяна на добитъка с продуктивни животни и 500 € за загубата на тазгодишната продукция от удавени стада.

* Незабавна компенсация от 100% за реколтния капитал в дървесни култури, засегнати от наводнения тази година и за година напред. Очевидно е без необходимост от огледи, че дърветата са унищожени, след като са били във водата в продължение на 3 месеца.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X