Урсула фон дер Лайен обеща на фермерите в ЕС бъдеще, в което високите доходи и опазването на природата вървят ръка за ръка

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе реч при откриването на новата инициатива Дни на селскостопанските храни в ЕС. В нея председателят обхвана както новите зелени политики и изпълнението им досега, така и конфликтите при (не)гласуването на нов регламент за намаляване употребата на пестициди.

Урсула фон дер Лайен съобщи в края на речта си, че през януари 2024 г. стартира стратегически диалог за състоянието на Съюза. „Ще поканя група от заинтересовани страни, като се осланям на изключителното разнообразие на самия селскостопански сектор. От малките традиционни производители на конвенционални или органични храни до големите производители на пшеница. От тези, които правят храната ни до тези, които я преработват или пускат на пазара.“

Ето и думите на председателя на ЕК:

Щастлива съм, че имам възможността да се обърна към вас днес, на първите по рода си Дни на селскостопанските храни в ЕС.

Благодарение на европейските фермери и хранително-вкусовата промишленост имаме здравословна и висококачествена храна – в нашите магазини и пазари, в нашите училищни столове и на нашите семейни трапези.

Благодарение на вас успяхме да преодолеем и тези години на изпитания.

Чрез пандемия, енергийна криза и висока инфлация както за селскостопанските ресурси, така и за храните, европейският хранително-вкусов сектор демонстрира забележителна устойчивост.

Всъщност нашият износ на селскостопански храни се е увеличил с 16% през 2022 г. Ние сме почти или напълно самодостатъчни с широка гама от основни храни – от пшеница и домати до месо и млечни продукти, което допринася за нашата стратегическа устойчивост.

И в същото време европейската хранително-вкусова промишленост полага огромни усилия, за да допринесе за нашия колективен зелен и цифров преход.

И заедно вървим по правилния път напред. Договорихме силна 5-годишна система за подпомагане под формата на новата обща селскостопанска политика. Това е най-амбициозната ОСП от гледна точка на околната среда и климата, подкрепена от повече от 300 милиарда евро финансиране.

Всичко това е повод за гордост и увереност в бъдещето на европейския хранително-вкусов сектор.

Но също така знаем: този сектор – вашият сектор – е изправен пред широк набор от предизвикателства. Земеделските производители оперират на силно конкурентен глобален пазар и често са най-уязвимата част от веригата на стойността.

На фермерите става все по-трудно да предадат стопанствата си на следващото поколение. Фермерите, големи и малки, се тревожат всеки ден за провал на реколтата, епидемии от болести по животните или ценови шокове за гориво и торове.

Вследствие на високата инфлация твърде много европейски граждани изпитват затруднения да сложат достъпна храна на масата си.

И сякаш това не е достатъчно, целият селскостопански и хранително-вкусов сектор понася тежестта на климатичната криза. Тази година счупи всички досегашни негативни рекорди по отношение на екстремни температури, наводнения, бури, суши, горски пожари. Но също и епидемии от вредители и болести. В световен мащаб и тук в Европа.

Само тази година Европа предостави изключителна подкрепа от над 500 милиона евро на земеделските производители, които са най-засегнати от кризи.

Всички знаем: Трябва да се адаптираме по-бързо, за да защитим нашето производство на храни от по-непредсказуема и непостоянна среда.

Добрата новина е, че имаме решения за това.

Първо, има изобилие от добри практики и нови технологии.

Много от вас в тази зала са пионери на четвъртата земеделска революция, основана на нова на най-съвременните чисти технологии и ефективност на ресурсите. Например, фермерите вече имат достъп до данни от нашата сателитна система Copernicus, която улеснява прецизното земеделие.

Благодарение на финансирането от ЕС броят на широколентовите интернет връзки в селските райони се е утроил. 5G скоро ще бъде достъпен и в повечето селски райони и това отваря напълно нови възможности за използване на дронове или автономни машини.

А одобрението на нови геномни процеси може да доведе до по-устойчиви сортове растения и по-малко използване на пестициди.

През пролетта на следващата година Комисията ще представи инициатива относно биотехнологиите и биопроизводството в ЕС – важен индустриален сектор в разгара на глобалната технологична надпревара.

Всички тези технологични подобрения трябва да имат за цел да увеличат производството на храни, да увеличат кръговрата и, разбира се, да увеличат ефективността на ресурсите.

Трябва да дадем възможност на всички заинтересовани страни в хранително-вкусовата промишленост да бъдат неразделна част от решението!

Трябва да намерим начини заедно да разпространим мащаба на тези иновации в цялата верига на стойността на селскостопанските храни, без да изоставяме никого. Ефектът е добър не само за природата, но и за фермерите и обществото като цяло.

Но това е само половината от възможността и това ме води до моята втора точка:

Базирани на природата решения е другата половина на следващата земеделска революция.

И аз се радвам да видя, чрез стратегическите планове на ОСП, че държавите-членки и земеделската общност изпълняват своите цели, свързани с климата и природата.

Фермерите прилагат методи за насърчаване на биоразнообразието и съхраняване на въглерод от атмосферата. Те подобряват управлението на почвата. Повишават ефективността на водните ресурси.

Фермерите познават природата по-добре от всеки друг. И благодарение на ОСП те вече правят много за запазването й.

Ще продължим да ги подкрепяме по всички възможни начини. Заедно засяваме семената за още по-устойчиво  производство на храни в ЕС.

И преди всичко, и това е третата ми точка, трябва да намерим нов консенсус относно бъдещето на селското стопанство и нашата хранителна система.

Бъдеще, което защитава доходите на фермерите, като същевременно поддържа жизнеността на селските райони, осигурява стабилно снабдяване с храна и допринася за нашата цел в областта на климата. Бъдеще, в което земеделието и природата вървят ръка за ръка.

Това не са противоположни цели.

Можем да преодолеем поляризацията, която характеризира дискусиите относно, например, използването на пестициди или торове. Не трябва да пренебрегваме тази поляризация. Трябва да я разгледаме.

Сега е моментът да се обединим – фермери и предприемачи в храните, учени и технолози, търговци на дребно и потребители, екологични организации и групи за правата на животните.

Ето защо обявих стратегически диалог за Състоянието на Съюза.

Ние официално стартираме този диалог през януари. Ще поканя група от заинтересовани страни, като се основавам на изключителното разнообразие на самия селскостопански сектор. От малките традиционни производители или органични храни до големите производители на пшеница. От тези, които правят храната ни до тези, които я преработват или пускат на пазара.

Бих искала да обсъдя въпросите, които вече споменах:

Как можем да дадем на нашите фермери и селските общности, в които живеят, по-добра перспектива, включително справедлив стандарт на живот?

Как можем да подкрепим селското стопанство в границите на нашата планета и нейната екосистема?

Как можем да използваме по-добре огромните възможности, предлагани от знанието и технологичните иновации?

Как можем да насърчим светло и процъфтяващо бъдеще за хранителната система на Европа в един конкурентен свят?

Това са само част от въпросите, по които вашият принос ще бъде от решаващо значение.

Така че очаквам с нетърпение вашия опит и прозрения, за да направя този диалог успешен.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X