Търговците очакват цените на пшеницата в Украйна да се повишат

Доставките на пшеница от Украйна за износ набират скорост. Към 4 декември обемът на износа на пшеница възлиза на 100 хиляди тона от 1,2 милиона тона, договорени за този месец. Предвижда се Украйна да достигне ниво на износ от 1,3 до 1,5 милиона тона през декември и януари поради ефективната работа на морските пристанища и силното търсене на пшеница на световния пазар.

Украинската пшеница със съдържание на протеини от 10,5% е търсена на азиатските пазари, където цените остават конкурентни, като се движат около 277 долара за тон за купувачи от Бангладеш, Филипините и Индонезия. За сравнение, пшеницата с произход от Австралия струва около 300 долара на тон на тези пазари“, отбелязва аналитичният отдел на земеделската кооперация PUSK.

В момента търговията с пшеница в дунавските пристанища на практика е спряла. Пристанищата в Одеса търгуват на условни цени от 145-148 долара за тон фуражна пшеница и повече от 170 долара за хлебопекарна пшеница.

„Според очакванията, през декември и януари цените на пшеницата може да се повишат, пазарът на CPT в Одеса ще нарасне с 3-5 долара за тон през следващата седмица“, казват анализатори.

Ако работата на дълбоководните пристанища е стабилна в бъдеще, тогава големи запаси от пшеница в Украйна няма да се формират за следващия сезон.

От 25 декември светът преминава към новогодишните празници, което води до вълнение на много пазари. Търговците ще купуват активно зърно до 20 декември, избягвайки предпразничните увеличения на цените.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X