АЗПБ настоява за спешен план за спасяване на сектор Птицевъдство

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) апелира властите да насочат вниманието си към проблема с широкото разпространение на Високопатогенната инфлуенца по птиците на територията на страната. В страната вече има регистрирани 9 огнища, като засегнатите птици от вида Кокошеви са над 1,5 млн. броя.

От асоциацията смятат, че за разпространението на болестта играят роля и водоплаващите птици и фермите, в които те се отглеждат. Водоплаващите птици, и в частност патиците, угоявани за патешки дроб, се превръщат в преносители на заразата, имат малък процент смъртност и си създават имунитет без да нанасят сериозни щети на стопанствата, в които се отглеждат, посочва АЗПБ.

„Птичият грип може да доведе до фалит на целия бранш Птицевъдство, в който се отглеждат кокошки-носачки и се произвеждат яйца. Към настоящия момент избитите птици са вече над 1,5 млн. броя, което ни прави първи в черната статистика на ЕС. В България отговорността е на всеки един по веригата, зает в сектор Птицевъдство, като започнем от фермерите и стигнем до най-високо ниво на административно управление – МЗХ и БАБХ. Производителите на яйца и птиче месо са изпълнили най-високите критерии в областта на биосигурността на фермите си, като са вложили в това много инвестиции“, коментира изпълнителният директор на АЗПБ Живко Живков.

От АЗПБ настояват за сериозни мерки в борбата с птичия грип и отговор на най-наболелите въпроси за бранша:

Кога ще бъде подготвена стратегия и план за спешна борба с Високопатогенната инфлуенца по птиците? Провежда ли се контрол, какви са резултатите и какво сочи анализът по отношение на обектите за отглеждане на патици? Има ли отделен ресурс за ловните и горските стопанства за борба с птичия грип сред дивата популация?Подготвя ли се стратегия за ваксинация на стадата и какви стъпки включва тя?

„Инфлуенцата по птиците е поредната криза, пред която са изправени производителите на яйца и птиче месо. Голяма част от бранша изнася продукцията си и има положително търговско салдо. През последната година обаче много от производителите загубиха пазарите си у нас и в чужбина под натиска на прекомерния внос на продукти от Украйна. Птичият грип може да ликвидира голяма част от стопанствата и те да не могат да се възстановят и да възвърнат пазарните си позиции“, каза Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини