Българското розово масло и етеричните масла остават извън класификацията за опасни продукти

За българското розово масло ще бъде направено изключение и то няма да попада в обхвата на европейския Регламент за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP). Това заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков след постигнатото споразумение между Европейския парламент и Съвета относно новите правила на ЕС, които предвиждаха занапред етеричните масла да бъдат определяни и обозначавани като опасни за здравето.
Това е поредна, но изключително важна крачка към окончателния успех за българското розово масло и за държавата ни като цяло, след като целият сектор на розопроизводство, преработка и търговия беше застрашен от намеренията на Европейската комисия да наложи знак за вреда и опасност върху нашия чист продукт и поминък с вековни традиции.
„В началото на годината заедно с колегата Мария Белова изготвихме промени, които да бъдат част от европейското законодателство в защита на българското розово масло.
През март в ЕП в Брюксел проведохме среща, на която присъстваха още българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, бившият изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие” Васил Грудев и кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Днес промените в Регламента на Европейския съюз, отнасящи се до производството на продукти от етеричномаслени растения, вече са факт!“ Това съобщи председателят на Комисия по земеделие в НС г-жа Десислава Танева.
„Голям успех за България. Общите ни усилия дадоха резултат“, потвърди новината и българският еврокомисар г-жа Атидже Вели.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X