След изборите: Започва диалог за нов начин на субсидиране на европейските фермери

Стратегическият диалог на Комисията относно бъдещето на селското стопанство, който трябва да започне през януари, ще помогне да се определи хода на дискусиите относно формата на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, според комисаря по земеделието Януш Войчеховски.

Обръщайки се към заинтересованите страни от ЕС в областта на селскостопанските храни на конференцията на изпълнителната власт на ЕС за селскостопанските перспективи в сряда (6 декември), председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди, че дългоочакваният диалог, който тя представи през септември, за да насърчи „повече диалог и по-малко поляризация“, ще започне през януари.

Той ще включва пълния набор от участници в хранително-вкусовата промишленост, „от малки традиционни производители на биологични храни до големи производители на пшеница“, каза президентът.

Въпреки че Фон дер Лайен не даде подробности за дневния ред, тя представи някои въпроси, които ще бъдат централни за предстоящите дискусии.

Това включва начини за подкрепа на селските общности и осигуряване на справедлив жизнен стандарт за тях, както и подкрепа на селското стопанство „в границите на нашата планета и нейната екосистема“.

Максимизирането на използването на знания и технологични иновации и как да се популяризира бъдещата хранителна система на Европа „в един конкурентен свят“ бяха другите два ключови въпроса, които Фон дер Лайен постави като ръководни въпроси за диалога.

Трети стълб на ОСП?

Междувременно, според Войчеховски, заключенията от диалога ще проправят пътя за дебата за бъдещето на ОСП, който ще започне след изборите за ЕС през юни 2024 г. с новия законодателен мандат.

„Нуждаем се от аргументите за по-силен бюджет. 0,3% от БВП не са достатъчни“, каза Войчеховски пред журналисти в кулоарите на конференцията, като добави, че се надява, че този диалог „ще даде важен сигнал за държавите-членки, защото бюджетът се решава от тях“.

Войчеховски каза още, че земеделският резерв – инструмент на стойност 450 милиона евро за предлагане на допълнителна подкрепа на земеделските стопани в трудни времена – „не отговаря на мащаба на проблемите“, пред които е изправен ЕС. Вместо това той призова за „обща политика на намеса“.

„Нуждаем се от такъв инструмент в бюджета на ОСП“, каза той, който според комисаря ще изглежда „нещо като трети стълб“ за кризисна интервенция.

Понастоящем ОСП се състои от две основни позиции: директни плащания за земеделските стопани, които заедно с разходите, свързани с пазара, формират така наречения първи стълб, и подкрепа за развитието на селските райони, считана за втория стълб на ОСП.

Призовавайки за засилен бюджет за кризисна интервенция, той каза, че се надява стратегическият диалог „да бъде полезен за постигането на тази цел“.

„Работното име“

Решението на Комисията да съсредоточи инициативата само върху селското стопанство беше подложено на критики от някои заинтересовани страни, които вместо това призоваха за по-приобщаващ подход към „хранителните системи“.

„Трябва да разгледаме цялата хранителна система, от производството до потреблението, и да ангажираме търговски участници като преработватели на храни и търговци на дребно“, се казва в писмо, изпратено  при обявяването на диалога от  коалицията за продоволствена политика на ЕС.

Запитан от репортери дали името трябва да бъде разширено, Войчеховски се съгласи, че стратегията трябва да разглежда „не само селското стопанство“, добавяйки, че избраното заглавие е „работно име“.

„Това е заглавието на този диалог, но, разбира се, е невъзможно да се обсъжда само директно селското стопанство“, каза той пред журналисти в кулоарите на конференцията, аргументирайки необходимостта от „синергия“ в нашата система.

Той обаче твърди, че селското стопанство е „първата и най-важна част от тази система“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини