И през 2024 г. минималният осигурителен доход на земеделските производители ще е 780 лв.

И през 2024 г. земеделските производители ще продължат да се осигуряват най-малко на 780 лева. Това реши бюджетната комисия при второто четене на финансовата рамка на Държавното обществено осигуряване. Предложението на кабинета беше прагът им да бъде изравнен до бъдещия размер на минималната работна заплата – 933 лева. След дебати, продължили 2 дни, идеята беше отхвърлена.

„Имаше противоречия между нашите предложения, в годините винаги сме правили плавен преход, затова ви предлагам да се обединим около сумата от 810 лева. По този начин ще помогнем и няма да допуснем отиването в сивата икономика“, заяви Ирена Димова от ГЕРБ-СДС.

„Твърдо държим на 933 лева. Искрено вярваме, че тази група има право един ден да се пенсионира на нормална пенсия и един ден като приключат своята дейност, да не се окажат, че са на ужасно малко средства“, заяви Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

„Разликата ще е незначителна. Но се добавя, при ползвне на права, болнични или други, лицата ще получават по-малко“, заяви Ивайло Иванов – управител на НОИ.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини