Енергийна помощ няма да има

Агроведомството се „оплете“ в помощ за ток за фермерите, която бе лансирана по време на едни от последните протести на животновъди и оранжерийни производители в центъра на София.

Помощта, която този път е повод за недоволството, бе лансирана от самия земеделски министър Кирил Вътев в края на ноември по време на заседание на парламентарната комисия по земеделие. Идеята беше тя да покрива 70% от енергийните разходи на земеделските стопанства.

„В последните дни работихме усилено върху това да намерим опорна точка, по която да покрием енергийните разходи на най-големите производители. Съвместно експерти от Министерство на земеделието и храните, заедно с представители на двете политически партии ГЕРБ и ДПС, отделихме много часове и сме намерили подходяща формула, която е изпратена като нотификация към Министерство на финансите“, заяви тогава Вътев. Тогава председателят на комисията Десислава Танева информира, че с тази нова специфична държавна помощ се поемат енергийните разходи съгласно новия регламент за държавни помощи.

Схемата трябваше да се приложи в стопанствата, които са достигнали тавана в подпомагането по украинската помощ.

Тя обаче е отхвърлена от Министерството на финансите като неотговаряща на правилата за държавна помощ.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини