Фермерите в Германия протестират

Демонстрация на земеделски производители  се проведе  днес в центъра на Берлин.

Причината е премахването на селскостопанската субсидия за дизел и отказът от освобождаването от данъци върху селскостопанските машини, планирано от управляващата коалиция.

Германския съюз на фермерите иска от правителството да оттегли плановете си, в противен случай от януари ще има „масова съпротива“.

„Няма да го толерираме“, заяви председателят й Йоахим Рухвид, като отбеляза, че министърът на селскостопанската икономика Джем Йоздемир (Зелените), който ще се присъедини към тях на демонстрацията, „може да разбере добре нашия гняв“, тъй като критикува плановете на правителството.

„Ангажирам се да се уверя, че всички ние мислим много внимателно за това какви тежести са поносими за всички“, каза Йоздемир пред RND и поиска от правителството да преразгледа плановете си, предупреждавайки за риска, че непропорционалната тежест върху германските фермери може да създаде конкурентен недостатък за продуктите на Германия.

Министърът се застъпи за намаляване на субсидиите за дейности, увреждащи климата, но уточни, че за разлика от автомобилите няма електрически алтернативи на тежката селскостопанска техника. Преди да бъдат обявени плановете на правителството, Съюзът на фермерите изрази песимизъм за перспективите на земеделието след спада на цените на зърното, зърното и млякото.

Финансовият министър Кристиан Линднер заяви, че е „отворен за алтернативи“ в рамките на възможностите на бюджета.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X