Над 3000 трактора са блокирали Берлин

Хиляди фермери от цяла Германия докараха  трактори до Бранденбургската врата в Берлин, протестирайки срещу плановете на правителството да спре данъчните облекчения за земеделието, предаде ДПА.

„Няма да приемем това“, заяви ръководителят на фермерската асоциация Де Бе Фау (DBV) Йоахим Руквид пред протестиращите, които според организаторите наброяват между 8000 и 10 000 души.

Според оценки в германската столица са влезли 3000 трактора.

Слагане на край на изключения от налозите върху горивата за селскостопански цели би било равнозначно на обявяване на война, заяви Руквид, който вече заплаши с големи протести през януари, ако правителството продължи с плановете за намаляване на разходите.

Ако това се случи, от 8 януари ще бъдем навсякъде, по начин, какъвто страната никога преди не е виждала, каза той. 

Според земеделската организация секторът ще загуби близо 1 млрд. евро, ако фермерите не могат да получават частично възстановяване на акциза за дизела или трябва да плащат данък за селскостопанските и горски машини.

В момента субсидиите за горивата позволяват на фермерите да купуват дизел за селскостопански цели при 25,56 евроцента на литър спрямо пълната цена от 47,04 евроцента за литър.

Германското правителство е изправено пред опасност от бюджетен дефицит от близо 17 млрд. евро догодина в резултат на съдебно решение срещу планираните разходи. Властите оправдаха съкращенията в земеделието с необходимостта да се свият субсидиите, вредни за климата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X