От новата година дребните фермери в Украйна могат да останат без земя

Вторият етап от либерализирането на пазара на земеделската земя в Украйна ще влезе в сила след седмица. Пазарът ще бъде отворен за юридически лица. Поради това фермерите бият тревога. Те казват, че с пристигането на нови мощни купувачи ще започне масова продажба на украинска земя и това ще доведе до унищожаване на земеделието.

За да предотвратят подобно развитие, група народни депутати начело с Дмитро Разумков регистрира проектозакон No 10 366 за отлагане на втория етап от поземлената реформа с една година.

Пазарът на земя за юридически лица ще отвори след по-малко от седмица – от 1 януари 2024 г. Фермерите обаче са загрижени не за отварянето на пазара за юридически лица, а за рязкото увеличение на продажбите на земя. Тази перспектива се отваря от втория етап на пазара за купувачите. Ако досега един човек нямаше право да купува повече от 100 хектара земя, сега тази квота се увеличава до 10 хиляди хектара.

Поради това малките и средните фермери, които едва са оцелели от началото на войната, се страхуват, че цялата земя ще бъде изкупена от големи земеделски холдинги. Затова те се обърнаха към президента с искане да спре отварянето на втория етап на пазара поне за една година.

Въпреки факта, че войната като цяло нанесе голям удар на украинския селскостопански бизнес, големите земеделските стопанства все още имат пари за закупуване на земя. Сред тях има много олигарси, които или са част от самите силови структури, или имат тесни връзки с властта. Затова те имат предпочитания за развитието на бизнеса си.

В същото време дребните фермери сега нямат пари дори за погасяване на заемите, които са взели, да не говорим за покупката на земя.

Ако едрият агробизнес сега предложи на обеднелите селяни поне някакви прилични пари за дяловете им, то селяните ще започнат да ги продават. В края на краищата, сега в селото са останали много вдовици, които трябва да отглеждат деца и нямат достатъчно пари за всичко. А несигурността около края на войната не добавя доверие към собствениците на поземлени дялове. Затова, ако по-рано са пазили имота си за по-добри времена, сега ще го продадат при първа възможност.

Тоест, може да се случи така, че дребните фермери да останат без земята, която са наели през пролетта, и да загубят бизнеса си. И заедно с тях онези селяни, които са работили в малките си ферми, ще загубят приходите си.

По-рано EcoPolitic писа, че министърът на земеделието Микола Солский смята, че цените на земята няма да се променят с отварянето на втория етап на пазара. И че този етап не представлява никаква заплаха за земеделските производители.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X