Криза за земя: Рентите в Тесалия достигнаха 85 евро за декар

Новата ситуация на пазара на земя в най-земеделската част на Гърция, която се формира след наводненията и особено липсата на най-малко 180 000 декара високопродуктивна земя, която е погълната от езерото Карла, доведе до катаклизми в производственото и икономическото планиране на хиляди ферми в равнината на Тесалия.

Въздействието вече се трансформира в разходите за наемане на земеделска земя в съседните села, тъй като няколко организации на производители, които се оказаха без ниви за обработване, сега са принудени да се „движат“ в други посоки.

Докладите сочат, че наемите за сухи полета ще нараснат от 45 евро на 65 евро в някои случаи, в безпрецедентна конкуренция между производителите за земя. Нивите вече достигат цени, които не са оправдани от маржовете на печалба, отразени на пазарите, тъй като вече се говори за  ренти от дори 80 до 85 евро на декар  срещу 60-те евро, които се даваха  доскоро. Изглежда, че тази ситуация ще се запази, тъй като застоялите води очевидно скоро няма да се оттеглят, докато от друга страна, дори психологическият фактор мобилизира производителите. 

Все още не се знае как ще бъдат пресушени нивите, производителите са на тъмно как държавата ще се справи с техния случай. Всичко, което беше обявено досега, е формулирането на мярка за компенсиране на загубените доходи, но никой не е в състояние да отговори за размера на подкрепата или за по-ясен график. Преди няколко дни в Лариса министър Лефтерис Авгенакис беше обявил, че в близко бъдеще се очаква проучване, което да обхване загубените доходи в крайбрежните райони и за тези, като цяло, които не са в състояние да обработват земята си поради бедствието.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X