Световното производство на ръж намалява за трета поредна година

През 2023 г. реколтата също предимно намалява. Изключение прави Европейският съюз, където има увеличение както на площите с ръж, така и на добивите в Германия, Полша, Естония и Финландия.

Това съобщи propozitsiya.com във връзка с публикация във Facebook страницата на KWS УКРАЙНА.

Леко увеличение на ръжта се наблюдава в Беларус. Реколтата от ръж в Русия, която се нарежда на второ място в света сред производителите, значително е намаляла. Според анализатори реколтата там е намаляла със 7% до 1,85 милиона тона, а почти 60% е ръж с качество на фураж.

Трябва да се отбележи, че в рамките на ЕС цените на ръжта през този сезон са забележимо по-ниски от миналата година.

Например, към първото десетилетие на декември цената на ръжта в Полша е била 148 евро/т, което е с 42% по-ниско от миналата година. Подобна ситуация се наблюдава в Германия и балтийските страни. Предлагането на зърно е достатъчно, за да отговори на нуждите на вътрешния пазар. Но най-ниската цена се наблюдава в Русия, където брашното от Беларус също се конкурира с местната преработка.

През миналия сезон Украйна е изнесла 18 хиляди тона ръж за европейски страни, включително Полша, Испания, Словакия и Германия. В началото на настоящия сезон износът на нашата ръж почти не съществува: през последните 5 месеца износът е само 0,8 хиляди тона. т към Германия и Полша.

Основните причини за намалението са непривлекателни цени и стачки по границите.

От началото на сезона до средата на декември ЕС намали вноса с 15% в сравнение с миналата година до 41 хиляди тона. Основният купувач е Испания, а основният доставчик е Русия. В ЕС има известна ниша за вноса на ръж. Доставките до Испания са по-атрактивни по море. Ако морският коридор работи стабилно и повечето от сухопътните граници бъдат деблокирани, украинската ръж ще има възможност да увеличи присъствието си на европейския пазар.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини