Tоп 5 ползи на хуминовите киселини за растенията

От векове хуминовите киселини са се доказали като изключително полезни за растенията и съответно за земеделците, прилагайки продукти базирани на тази основа . Списъкът с предимства е дълъг, но ние се опитахме да обобщим основните пет предимства, кото носят на растението тези безценни макромолекули.

Какво всъщност представляват хуминовите киселини? Те са продукти с високо молекулно тегло, получени от разпада на органична материя в почвата, благодарение на микроорганизмите. Именно благодарение на своите физични свойства, те носят изключителни предимства за почвата и растението.

1. Повишено усвояване на хранителни вещества.
Най-видната и добре позната полза от хуминови (и фулвинови) киселини е как те увеличават усвояването на хранителни вещества от растенията. Благодарение на тяхното хелатиращо действие те се прикрепват към микроелементи (желязо, азот,мед, цинки др.) присъстващи в хранителната среда, и създават връзка, с която помагат за абсорбцията им от растението. Има два метода, чрез които хуминовите киселини увеличават усвояването на хранителни вещества – чрез листно и почвено приложение.

При приложения в почвата: Хуминовите киселини правят хранителните вещества по-достъпни в почвата, които иначе не биха били налични. Това става чрез сложни  катионни процеси. Именно в присъствието на хуминови киселини, безценни хранителни вещества като желязо, магнезий, молибден и много други се отключват от почвата и след това пак благодарение на тях, се прехвърлят до кореновата система на растението. Без тази жизненоважна система много хранителни вещества биха останали заключени в почвата и недостъпни за растенията.

При листни приложения:  Хуминовите киселини са жизненоважни за увеличаване на пропускливостта на клетъчната стена в растенията. Когато клетъчните мембрани станат по-пропускливи, хранителните вещества могат по-лесно да навлязат през растението.

2. Намаляват усвояването на токсини!

Хуминовите киселини не само правят хранителните вещества по-достъпни. Те също хелатират вредните токсини в почвата, предотвратявайки навлизането им в растението. Това предимство е особено важно в днешните почвени среди, където безброй токсини са въведени в продължение на много години, а именно пестициди и тежки метали. Тези замърсители влошават качеството на почвата и без подходящо възстановяване продължават да влошават здравето и обема на културите. Тези токсични молекули се улавят от хуминови молекули и се заключват. За разлика от хранителните вещества, те не се усвояват от растенията и в крайна сметка се отмиват. Този жизненоважен процес поддържа растенията по-здрави в днешните все по-предизвикателни среди за отглеждане.

3. Повишено задържане на вода !

Хуминовите киселини имат уникалната способност благодарение на отрицателният си заряд да увеличават задържането на вода в почвите. В променящия се климат на света това става все по-важно, тъй като екосистемите стават обтегнати. Освен това е жизненоважен за песъчливи, сухи и нискоглинести почви.

4. Подобрен микробен растеж!

Едно от най-забележимите и въздействащи предимства на хуминовите киселини е тяхното въздействие върху популациите на микроорганизми в почвата.  Все повече се осъзнава ролята на полезният микробиом за почвената среда. И много бактериални популации са унищожени от лоши почви и пестициди, така че е наложително те да бъдат възстановени. Хуминовите киселини подпомагат растежа на микробните популации по два основни начина. Първо, те осигуряват източник на въглерод, който служи като източник на храна за микробите. Второ, поради големия си размер, те осигуряват източник за колонизиране на микрофлората. Така че по същество хуминовите киселини осигуряват храна и подслон на полезните микроби, което обяснява защо микробните популации процъфтяват в присъствието на хуминови киселини.

5. По-добра цялостна структура на почвата!

  Поради специфичните си свойства, хуминовите киселини са в състояние да пренаредят почвените частици, да аерират почвата, което създава необходимото пространство за микроби и здравословен растеж на корените. Това е особено забележимо при високоглинести и уплътнени почви, където почвените частици са здраво свързани една с друга. Хумусните молекули са способни дори да „изправят глинени частици на крака“, което подобрява почвената структура и влагозадържане Освен това те премахват солите от глината, което възстановява отрицателния заряд от глинестите частици, принуждавайки ги да се разделят.

 

Каталогът на фирма Амитица има няколко продукта, които са базирани на хуминови и флувинови киселини и притежават всичките изброени свойства. Ето и някои от тях: Макс органикБуфалоГрийн хумико. Кой от тях да използвате зависи от състояянието на вашата почва и поставените цели. Нашите експерти са насреща, за да помогнат в избора на продукт.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини