Овощарство: Как да произведем чиста продукция с ниска себестойност и високо качество на плодовете

Амитица: Мисията да променяш земеделието

Година след година, стъпка по стъпка, неуморно и с вяра, фирма Амитица работи за мисията за чисто, здравословно и икономически рентабилно земеделие в България. Без да спира пред трудностите, доказвайки че тази мисия е възможна. Че производството на чиста, био храна е възможно. И не просто възможно, а лесно, надеждно и ефективно. През тези 19 години Амитица е подбрала в портфолиото си изключително богата гама от продукти, които щадят околната среда. А днес те са изключително актуални за времето, в което живеем. Време на скъпи торове, ниска реализационна цена на продукцията, промяна в климата и още много сътресения, които светът и земеделците понасят. Предизвикателствата фермерите, са огромни.

Продукти сами по себе си на пазара има много. Това, което е важно, е те да бъдат събрани от специалисти в цялостни ефективни технологии. Точно такива технологии са разработили специалистите на компанията, базирайки се на десетилетния си опит на работа с различните продукти и познавайки отлично културите и земеделието в България.

 На семинар в Пловдив, организиран от Националната асоциация за биологична растителна защита, органични торове и иновативни технологии, фирма Амитица представи такива схеми за цялостна грижа за трайни насаждения с биологични продукти.

Важно е, че в тези схеми влизат малко продукти, което ги прави икономически ефективни. При тях не важи правилото на конвенционалното земеделие  да се сменят продукти заради резистентност и остатъчни количества. На практика с 2-3 продукта, може да се изведе цялостната грижа за овощната градина. А в същото време щадим полезните насекоми, нямаме остатъчни количества и опазваме опрашителите на трайните насаждения.

Когато земеделците използват технологията на Амитица, те обхващат всички болести и неприятели в дадена култура и дават възможност на опрашителите да се размножават сами.

 

Представени бяха две основни технологии – за костилкови и за семкови култури.

При тях са спазени всички етапи на развитие на растенията. Но тъй като земеделците трябва да бъдат изключително конкурентни в производството на своята продукция, и тъй като от Амитица познават много добре продуктите си, специалистите на компанията препоръчват да се прескочат зимните пръскания. Разбира се, при желание, те могат да бъдат направени с Трифолио S Форте + Курацио.

Първото пръскане, което препоръчват от Амитица при костилковите е при 5% цъфнали овошки. Курацио е фунгицид с официална регистрация за ранно и късно кафяво гниене при костилковите видове, също така контролира и ръжда. Така, че в този период, когато растенията са най-чувствителни, се правят две поредни пръскания с Курацио и проблемът се изчиства. Освен това Курацио придава изключително добър блясък на растенията и насища цвета, когато на по-късен етап имаме узряване на плодовете.

 

Ним Азал присъства в тази схема, за да може да се хванат всички неприятели, които биха се появили в този момент. Това е особено важно при сливите, най-вече за сливовата оса и сливовият семеяд, който на места вече е силно икономически вреден, както и други неприятели, сред които и мъхнатия бръмбар.

Растителната защита може да продължи без да се сменят продуктите – само с тези два продукта се слагат под контрол всички неприятели и всички болести в трайните насаждения. Последното пръскане е с цел да се контролират неприятелите. При избистряне на плода Ним Азал влиза в соковете на растенията и ако случайно има снесени яйца, когато се излюпят ларвичките, всмуквайки от сока в плодчето, те загиват и имаме изключително добре опазена продукция. От Амитица винаги се стремят да изготвят растително-защитните програми така, че максимално да се намали броят на  използваните препарати, а се да обхванат възможно най-много проблеми с един продукт. С Ним Азал се контролира успешно   профилактично Дрозофила Сузуки, но изключително успешно се справя и с повечето останали неприятели по черешите. За контролиране на летежа на черешовата муха може да се сложат уловки за индикация. Те се използват многократно. С тях много точно се определя кога трябва да почне пръскането. За него се използват Пиретро натура и Натуралис, които могат да се използват срещу възрастните насекоми. На по-късен етап при избистрянето на плодовете, се прилага Ним Азал, за да може ако има оцелели от първите две пръскания, или дошли от съседна градина, насекоми да бъдат контролирани. Няма остатъчни количества. Може днес да се пръска, а на следващия ден да се бере и реализира продукцията.

При семковите култури Курацио има регистрация за струпясване и брашнеста мана. С което се поставят под контрол икономически най-опасните болести при тези култури. Идеята на Ним Азала е пак същата, като тук вече имаме по-голям брой неприятели като акари, плодови червеи, мъхнати бръмбари. Това е една изчистена основна технология за най-важните болести и неприятели. Разбира се, ако има по-голяма плътност на някой неприятел или болест, има други инструменти, които могат да се добавят. Има вирусни продукти като Мадекс, които успешно се справят с плодовите червеи, а Рапакс е бактерия със сходен на вирусните продукти начин на действие. При зърнено-житните работи изключително добре при стъблен пробивач и ливадна пеперуда.

В схемата присъства Ним Азал, тъй като при него има натрупване на активното вещество и се поддържа чистота на заразния фон. Но може да се замени с Лимоцид , който има контактно действие и се използва, когато вече има конкретни нападения. Контролира успешно брашнеста мана, акари, въшки, трипс и други неприятели. Прилага се с лечебна и стопираща цел. Регистриран е като фунгицид, инсектицид и акарицид.

Всички тези продукти са включени в програмите за национално подпомагане при трайните насаждения.

Имаме всичко, необходимо за отглеждането на културите. Това са десетки продукти и много технологии, беше посланието на Здравка Смиленова, основател и собственик на фирма Амитица по време на семинара. А конкретна информация за тяхното стопанство земеделците могат да получат от от специалистите на Амитица.

По време на семинара опит сподели овощар от Сливен, който е работил с конвенционални продукти, но въпреки това е бил на ръба на фалита заради ябълков червей. Спасението е дошло с цялостна технология от Амитица.

.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X