Влиянието на полезните микроорганизми за растежа и развитието на пшеницата

Полезните микроби, включително бактерии, гъбички и други микроорганизми, образуват сложни взаимоотношения, допринасяйки  за растежа, здравето и цялостно благосъстояние на пшеницата. Разбирането на разнообразните ползи от тези микроби е от съществено значение за устойчивите селскостопански практики при отглеждането на тази култура.

Какви са техните функции?

1. Фиксиране на азот

Някои бактерии, като азотфиксиращи бактерии, имат способността да превръщат атмосферния азот във форми, които пшеничните растения могат да използват. Този процес, известен като фиксиране на азот, обогатява почвата с наличен азот, жизненоважен хранителен елемент за растежа на растенията. (Азотохелп,  Органик БалансБиостарт)

2. Разтваряне на фосфор

Други полезни микроби, особено микоризните гъби, отделят ензими, които разграждат органичната материя, освобождавайки свързан фосфор. Това повишава наличността на фосфор за растенията, подпомагайки критични процеси като пренос на енергия и развитие на корените. (Граундфикс,  Ксуриан и др.)

3. Потискане на болестта

Микробите могат да  действат и като естествени антагонисти на растителните патогени. Те произвеждат антимикробни съединения или изпреварват вредните микроорганизми за ресурси. Този механизъм за биологичен контрол помага за потискане на развитието на болести, намалявайки необходимостта от химически интервенции. ( Микохелп, Фитобакт, Ксуриан )

4. Подобрена структура на почвата

Дейностите на някои микроби, особено микоризните гъби, допринасят за агрегацията на почвата. Хифите на тези гъби създават стабилни почвени агрегати, предотвратявайки ерозията на почвата и насърчавайки проникването на вода. Подобрената структура на почвата подобрява растежа на корените и достъпа на хранителни вещества за растенията. (Екопроп NXМикохелп, Ксуриан, Микофренд, Граундфикс )

5. Устойчивост на стрес

Полезните микроби могат да произвеждат хормони, стимулиращи растежа на растенията, като ауксини. Тези хормони играят роля в различни аспекти на развитието на пшеницата, включително образуване на корени и реакция на стрес. Растенията, свързани с тези микроби, често проявяват повишена толерантност към напреженията на околната среда. ( Органик БалансЛипосам, ГеостимНовастим, Ксуриан )

6. Разлагане на органична материя

Полезните микроби, участващи в разграждането на органичната материя, освобождават основни хранителни вещества в почвата. Този процес на разграждане на органичната материя допринася за резерва от хранителни вещества, наличен за растенията, поддържайки техните хранителни нужди през целия вегетационен период. (ЕкостърнБиосплито)

7. Подобрена ефективност на използването на водата

Хифните мрежи на микоризните гъби подобряват абсорбцията на вода от растенията. Тази подобрена ефективност на използването на вода е особено полезна при условия на воден стрес, тъй като растенията, свързани с тези гъби, имат достъп до вода от по-голям обем на почвата. (Биотринсик)

Включването на полезни микроби в селскостопанските практики може да има дълбоко положително въздействие върху растежа на растенията. От наличност на хранителни вещества и повишено усвояване на хранителни вещества до потискане на болести и подобрена устойчивост на стрес, тези микроби допринасят за устойчивостта и продуктивността на растителните екосистеми. Използването на полезните микроби е в съответствие с устойчивите и екологични подходи към селското стопанство, насърчавайки дългосрочното здраве на почвата и растенията.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X