Биологичните препарати и агенти стават все по-популярни, но те не работят просто така

Интегрираното производство е много важна ниша в земеделието. В Стратегическите планове на много държави то се насърчава и се подпомага финансово. Цялото зърнопроизводство у нас лесно може да стане интегрирано. В биологичното производство няма хербицид, но всички останали решения са налични и ги има. Преди време МЗХ направи разяснителни кампании за интегрираното производство, както сега се прави за биологичното. Продуктите на това производство също трябваше да се отбелязват със специален знак, както биологичните. Трябваше да има има и подпомагане. Но дотам си остана и днес вече дори и като терминология не се споменава. Но в съседна РСМ в магазините и на пазарите има продукти, обозначени със знака „Продукти от интегрирано земеделие“, а тяхното министерство на земеделието активно го налага.

Какво е интегрирано земеделие може подробно да прочетете в тази статия.

Сега никой не може да каже редно ли е да приемем геномните техники или не е редно. Вероятно разпространението им не може да бъде спряно. Геномните продукти дори няма да се обозначават в повечето случаи като такива.

Но хората могат да ги избегнат на масата си. Като съзнателно купуват продукти от биологично или интегрирано производство, които са специално обозначени като такива и дават гаранция, че храната е натурална.

Така или иначе самата реалност, изискванията и липсата на химически препарати, ще принудят земеделците да правят интегрирано производство. Но въпросът е, че продуктите от това производство трябва да се отбелязват със специален знак, за да са наясно потребителите какво ядат, а самото производство да се подпомага. Това е по-лесният път за прехода към биологичното земеделие. Въпреки, че вече имайки знанията и разполагайки с технологиите,  преходът към биологичното земеделие може да не е труден. Но където не е възможен, или производителите се плашат от него, нека имат възможността да правят интегрирано производство.

Задава се обаче един друг проблем, който споделя Здравка Смиленова, собственик на компания Амитица. Ето за какво става дума:

„Вече всички големи компании, включително мултинационалите, в крак с времето започват да предлагат на пазара биологични препарати. Но много от тях са образно казано като келнерите – носят каталог, избираш препарат, продават ти го и те оставят да се оправяш. И тук очаквам да възникнат проблеми. Фермерите ще си накупят някакви препарати на парче, които са им похвалили от фирмите. Един ще купи едно, друг – друго. Ще ги приложат на парче и няма да видят ефекта. И пак ще почне да се говори, че това не работи. И ще стане още по-трудно да развиваме този вид земеделие и да убедим хората в него“.

Тези препарати работят, работят прекрасно, но работят във взаимна връзка и в цялостна технология. А знанията за цялостните технологии съществуват в много малко фирми на пазара у нас. Тези технологии са направени така, че да са максимално ефективни и в същото време максимално евтини за земеделците. Затова е добре земеделците да ги потърсят, дори и само за съвет.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини