Защо саламите не са стоки с висок фискален риск, а кайсиите – са

Този въпрос зададе бившият председател на Комисия по земеделие Пламен Абровски. Въпросът е логичен, и се надяваме от МЗХ да дадат смислен отговор. Ето и останалите въпроси на юриста Абровски.
На 03 октомври влезе в сила една изключително тежка наредба на Министерство на финансите, която създаде неимоверна административна тежест за всички земеделски производители и преработватели. Съгласно нея, почти цялата ни храна беше обявена за стока с висок фислакен риск. Земеделското ни министерство официално не реагира, макар че беше засегнат и бизнеса на фирмата за преработка на месо и производство на колбаси, която министър Кирил Вътев е създал.
На 28 декември се променя списъка на стоките с висок фискален риск, като забележете се ПРЕМАХВАТ цитирам: “…месни и други продукти, претърпели процес на преработка…”
Нормално е при това положение да започнем да си задаваме въпроси като:
1. Защо колбасите изведнъж престават да бъдат стоки с висок фискален риск, а краставиците остават?
2. Защо един шпек вече не е стока с висок фискален риск, а една кайсия продължава да бъде?
3. Защо продукцията на преработвателите в една голяма част вече не е интересна за контрол, докато всички производители на плодове и зеленчуци ще бъдат стриктно наблюдавани?
4. Защо министъра мълчи и не защитава земеделските производители?
5. Къде са браншовите организации?
Аз призовавам журналистите да проверят имало ли е лобизъм от някой с власт и интереси, да отпаднат част от преработените стоки? Защото ако някой използва властта за собствена изгода трябва да си тръгне ВЕДНАГА!
Властта не е да се облагодетелстваш! Властта е да полагаш грижа за гражданите на нашата страна! Кой лобира в последния момент да се смени списъка? Кой има сметка от това? Кой ще понесе отговорност? И не на последно място – кой ще защити българските земеделски производители? Защото явно това няма да е Министерство на земеделието!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X