Шолц: Фермерите да не си правят илюзии, дизелът отпада

Над 100 000 трактора се включиха в земеделските протести в Германия. Но германският канцлер Олаф Шолц не иска да отстъпва пред техните искания за оставане на облекченията за селскостопанския дизел. Той обаче е подложен на голям натиск от всички страни.

Въпреки мирните протести на фермерите в цялата страна срещу увеличаването на данъците за селското стопанство, канцлерът Олаф Шолц (ГСДП) остава твърд. Той иска да премахне данъчните облекчения за селскостопанския дизел.

В изявление в понеделник (8 януари) Шолц подчерта, че германското правителство стои зад решението си постепенно да намали данъчните облекчения до 2026 г.

„Никой не трябва да си прави илюзии“, каза федералният канцлер. Федералното правителство извървя дълъг път към приспособяването на земеделските стопани с ребалансираното си решение. Субсидиите, които бяха остро критикувани в продължение на много години, сега се „демонтират в много внимателно обмислена стъпка“.

Решението на кабинета игнорира протестите на фермерите в цялата страна
По този начин Шолц беше непреклонен в началото на националната седмица на действие на фермерите. Вчера хиляди фермери в много градове протестираха за получаването на частичното възстановяване на данъка върху селскостопанския дизел.

В същия ден, въпреки демонстрациите, кабинетът прие проектозаконите за намаляване на данъчната отстъпка. Сега те ще бъдат обсъдени в Бундестага.

Президентът на земеделския съюз DBV Йоахим Руквид изключва това. „Нашата позиция остава непроменена: и двете съкращения трябва да бъдат свалени от масата“.

Едно е сигурно: фермерите ще продължат протестите си през цялата седмица. Голям митинг е планиран за следващия понеделник в Берлин.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини