Шест европейски фермерски организации призоваха ЕК за регулиране на вноса от Украйна

Селскостопанският сектор не трябва да се превръща в причина за колеблива подкрепа за Украйна. Комисията трябва да намери конструктивни решения за справяне с въздействието на либерализацията на търговията, се казва в обща позиция на шест европейски  асоциации, представляващи производители и производители от секторите на захарта, зърнените култури/маслодайните семена, птичето месо и яйцата, изпратена до комисар Войчеховски. Организациите изразяват силната си загриженост по отношение на неограничения внос от Украйна и да предлагат възможни конструктивни решения за управление на потоците в бъдеще.

В становището се казва, че ние, като производители, сме готови да продължим да изпълняваме своята роля в усилията на ЕС да помогне на Украйна. За съжаление, ние вярваме, че това усилие в момента е неравномерно споделено, като селскостопанският сектор носи непропорционална и неустойчива тежест. Опасяваме се, че ако механизмът за автономни търговски мерки (АТМ) с Украйна се запази в сегашната си форма, без адаптиране, оцеляването на производителите от ЕС като цяло и особено за секторите на зърнените култури, маслодайните семена, птиците, яйцата и захарта ще ще бъде заложено на карта, както и непоколебимата подкрепа за Украйна.

Ние не искаме да бъдем причината за раздора и колебанието на такава подкрепа; следователно, ние се стремим да предлагаме и намираме конструктивни решения, които могат да помогнат на фермерите от двете страни и да осигурят работещо споразумение.

Ние също така вярваме, че е от съществено значение да се предложи решение на ниво ЕС на този въпрос, за да се запази единството на ЕС и целостта на единния пазар на ЕС.

Ето защо призоваваме Европейската комисия, Съвета и Парламента да разгледат следните мерки:

Засилени международни усилия за улесняване на потока от стоки от черноморските пристанища, така че те отново да се превърнат в основен канал за износ.

Допълнителни инвестиции за подобряване на логистиката и инфраструктурата, за да могат пътищата за солидарност да функционират правилно и да увеличат техния брой, така че стоките да могат лесно да преминават там, където са необходими.

Допълнителни усилия за гарантиране, че продуктите, влизащи на вътрешния пазар, отговарят на изискваните фитосанитарни стандарти, стандарти за хуманно отношение към животните и употребата на антимикробни средства чрез засилване на граничния контрол.

Създаване на система, която да гарантира, че дестинацията за всички пратки украински селскостопански продукти е определена преди влизането им в ЕС.
Въвеждане на система, която да гарантира, че украинските продукти достигат до тази дестинация, определена преди влизане в ЕС, и не попадат другаде, например чрез използване на депозитна система.

Въвеждане на прагове за внос за чувствителни селскостопански стоки, обхванати от шестте асоциации и подлежащи на либерализация на търговията, която се основава на средната годишна стойност за комбинираните години 2021 и 2022. Всички продукти, внесени над този праг, трябва да бъдат изнесени извън ЕС, и следователно за транзит само в рамките на пазара на ЕС. Измерването на количествата ще се основава на системата за наблюдение на DG TAXUD.

Ние вярваме, че тези механизми са конструктивен начин да се поддържат търговските потоци, да се защитят производителите от ЕС, да се помогне на украинските производители да разнообразят износа си, да възстановят старите търговски маршрути и да ограничат зависимостта си от пазара на ЕС.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X