Видове торове и как да изберем правилния

Торовете играят решаваща роля, за да се гарантира, че растенията получават хранителните вещества, от които се нуждаят за оптимален растеж и развитие.  Хранителните вещества в органичните продукти постепенно се освобождават, докато веществото се разлага с течение на времето, докато изкуствено синтезираните неорганични продукти позволяват бързото усвояване на хранителните вещества от растенията. Органичният тор обаче е по-добър за почвата и екосистемата в дългосрочен план. Платформите за прецизно земеделие опростяват торенето с различна скорост, като увеличават максимално ползите от всеки вид тор.

За да се развиват, растенията се нуждаят от разнообразни хранителни вещества, които получават от почвата чрез корените си. Всяка реколта намалява потенциалната продуктивност на почвата, освен ако не се възстановят хранителните вещества в почвата. Правилният тип тор за растенията може да поправи недостига на хранителни вещества.

Торовете снабдяват растенията с трите основни хранителни вещества, от които се нуждаят, за да растат: азот (N), фосфор (P) и калий (K), както и други необходими микроелементи. Ключовите параметри на различните видове торове, използвани в селското стопанство, са тези хранителни вещества и как те се получават. Много фактори, включително качеството на почвата, вида на културата и метода на приложение, могат да повлияят на решенията за типа тор, който да бъде използван. Днес има голямо разнообразие от продукти за наторяване, което позволява на земеделските производители да създадат богата на хранителни вещества среда за своите култури.

чувал с тор на полето
Неорганични торове

Неорганичните или синтетичните торове са химически вещества, произведени от елементи от естествен произход. Основната им цел е да запълнят изискванията на растенията от макроелементи. Неорганичният тип тор има предимствата да бъде икономичен, лесен за използване и лесно достъпен за растенията. За съжаление, естествената му киселинност често убива полезни микроорганизми и прави околната среда враждебна към други форми на живот. Освен това прекомерното торене със синтетика допринася за замърсяването на околната среда и глобалното затопляне. Сега, нека се задълбочим в различните видове синтетични торове.

Азот (N) 

N-торовете са особено полезни в средните фази на жизнения цикъл на растението, когато растението се нуждае от най-голяма подкрепа, за да продължи да расте и да се разлиства. Двата най-популярни вида химически азотни торове в европейските полета са амониев нитрат (AN), известен още като азотна киселина, и калциев амониев нитрат (CAN). Със своето съдържание на азот с двойна форма, AN работи добре за култури, които се нуждаят от бързо освобождаване на азот. Извън Европа често се прилага карбамид, заедно с разтвор на карбамиден амониев нитрат (UAN) във вода. Универсалността на уреята и високата концентрация на азот (минимум 44%) я правят обикновен продукт на основата на N .

Въпреки че повечето растения се нуждаят от азотен тип тор, за да се развиват, твърде много от него може да причини изгаряне, което може да доведе до обезцветени листа и дори смърт на растенията. За да предотвратите това, прилагайте богати на азот торове, само когато култури активно растат, с норма, по-малка от предложената на етикета.

В някои среди азотът може да бъде загубен чрез изпаряване, излужване, денитрификация и обездвижване. Това прави подхранването по-малко ефективно и допринася за глобалното затопляне. Като решение, специфични видове химически торове и добавки изглежда намаляват този проблем. Листни торове, с бавно освобождаване и с контролирано освобождаване торове, както и инхибитори на уреаза и нитрификация, са част от решенията.

Азотният тор трябва да се прилага в началото на сезона, а понякога и през цялото време на развитие, в зависимост от културата. За да прилагат N-тор с променлива скорост, земеделските производители трябва да са наясно със състоянието на конкретното поле и гъстотата на растителността.  Индексът NDRE трябва да се използва за изграждане на карта за торене в средната и късната фаза на вегетацията, докато индексът MSAVI трябва да се използва в началото на сезона (когато почвата все още е малко гола). Индексът на нормализираната разлика в растителността (NDVI) е приложим целогодишно.

Функция за зониране в EOSDA Crop Monitoring
Функцията за зониране улеснява прилагането на входове с променлива скорост.
Фосфор (P)

Храненето с фосфор, което служи за укрепване на корените и стъблата, е от решаващо значение на всички етапи от цикъла на развитие на растението. Фосфорният тип тор също повишава репродуктивния успех, включително цъфтежа, производството на семена и плодове.  За да поддържат постоянно снабдяване с P през целия сезон, много фермери избират метод с бавно освобождаване. Поради забавеното си действие и продължително освобождаване, фосфорното торене е най-подходящо да се прави преди засаждането.

P-торовете се предлагат в голямо разнообразие от химически и физични форми. Единичен суперфосфат (SSP), троен суперфосфат (TSP), диамониев фосфат (DAP), амониев дихидрогенфосфат (ADP) и амониева полифосфатна (APP) течност са най-широко използваните видове P-тор.

Калий (K)

Калиевият тор ще насърчи стабилното развитие на корените на вашите растения. Този вид синтетичен тор може да служи като буфер за растенията, ако те имат недостиг на други хранителни вещества. Торенето с продукти на калиева основа също помага на растенията да поддържат здравословна фотосинтеза и ограничава разпространението на болести. Внася се възможно най-близо до корените на растението.

Листата могат да станат жълти или кафяви около ръбовете, ако вашите растения нямат калий. Ако не добавите калиев тор навреме, листата ще изсъхнат и ще паднат.

Някои примери за калиев тип торове са калиев хлорид (KCl), калиев сулфат (K2SO4) и калиев нитрат (KNO3). Тези продукти могат да включват и допълнителни минерали.

Използвайки картите за добиви, можете прецизно да прилагате фосфорни и калиеви торове. Тъй като те са склонни да останат в почвата по-дълго, можете да ги прилагате по-рядко от N-торовете (в зависимост от вида на културата, състава на почвата и климатичните условия).

Поради дълготрайния характер на тези подхранващи вещества, също така е важно да се извърши полеви анализ за по-дълъг период от време. Чрез оценка на сателитните изображения, заснети в продължение на няколко години, алгоритмите определят кои области на полето имат по-висока и по-ниска производителност. Използвайте тези данни, за да увеличите максимално ефективността на разходите за тестване на почвата чрез локализиране на зоните за вземане на проби, да оцените потенциалните икономии от VRA (приложение с променлива норма) спрямо приложение с плоска норма и да внесети фосфорни и калиеви видове торове по целенасочен начин.

карта на производителността в EOSDA Crop Monitoring
Картата на производителността дава възможност за целенасочено торене с фосфор и калий.
Комбиниран (NPK)   тор

Торовете, които съдържат различни нива на N, P и K, са известни като комбинирани. Има различни видове NPK торове, използвани в селското стопанство, в зависимост от хранителните формулировки, и всеки от тях обикновено е предназначен да задоволи нуждите на определена култура, отглеждана в определен тип почва. Повечето растения и видове почви могат да се възползват от продукт за торене със съотношение NPK 10-10-10. Видовете почви, които не поддържат хранителните вещества добре, като песъчливи или глинести, могат да изискват торене с по-високо ниво на NPK, като 15-15-15.

Видове серни, магнезиеви и калциеви торове

Вторичните хранителни вещества като сяра (S), магнезий (Mg) и калций (Ca) рядко се използват отделно, а по-скоро се смесват с продуктите за торене с основни хранителни вещества. Сярата обикновено се включва в N-торове като азотна киселина и карбамид. Допълнителните видове серни торове включват единичен суперфосфат (SSP), сулфат на поташ (SOP) и калиев магнезиев сулфат (PMS). Kieserite (магнезиев сулфат монохидрат) е популярен тор на базата на Mg. Калциевият нитрат е широко достъпно хранене на растенията на основата на калций. Вар (калциев карбонат) и гипс (калциев сулфат) също могат да се използват за изменение на почвата с калций.

Тор с микроелементи

Микронутриентният вид тор включва хранителни вещества, които са от решаващо значение за растежа на растенията, но са необходими само в малки количества: желязо (Fe), манган (Mn), молибден (Mo), бор (B), цинк (Zn), хлор (Cl) и мед (Cu). Тъй като микроелементите са необходими в малки количества, листното торене обикновено е най-ефективният начин за справяне с недостига на микроелементи. Микроелементите често се смесват с продукти за торене  N, P и / или K.

Следващата таблица обобщава функцията на всяко хранително вещество, което може да се намери в различни видове торове, използвани в селското стопанство.

Хранителни функции в растенията
Хранителни Роля на растенията
Азот (N) Образуване на протеини
Фосфор (P) Фотосинтеза и други клетъчни процеси
Калий (K) Производство на по-висококачествени култури
Калций (Ca) Укрепване на растителните структури
Магнезий (Mg) Образуване на хлорофил
Сяра (S) Производство на аминокиселини
Бор (B) Здравословен клетъчен растеж и образуване на цветен прашец
Хлор (CI) Управление на водния стрес
Мед (Cu) Катализатор за химични реакции в растителните клетки
Желязо (Fe) Катализатор за химични реакции в растителните клетки
Манган (Mn) Образуване на хлорофил и ензимна регулация
Молибден (Mb) По-ефективна N и P асимилация
Никел (Ni) Регулиране на биохимичните процеси
Цинк (Zn) Протеини, нишесте и образуване на растежен хормон

Независимо дали става въпрос за синтетични или органични торове, правилните хранителни вещества, прилагани на правилния етап от развитие на растенията, са от съществено значение за здравата култура, което от своя страна води до подобряване на добивите.

Разлика между видовете органични и неорганични торове
Органични торове

Органичните продукти за торене често се състоят от един компонент, което ги прави лесни за приспособяване към уникалните хранителни нужди на растението.  Двата основни вида органични торове са:

  • На растителна основа: люцерна и памучно брашно, течни водорасли и брашно от водорасли, компост и компост чай, меласа и покривни култури;
  • На животинска основа:  оборски тор, костно и кръвно брашно, урея, рибна емулсия, мляко и др.

Когато се използват по подходящ начин, тези продукти осигуряват на културите изобилие от макро- и микро- вещества. Освен това те помагат да се създаде среда, в която полезните бактерии, гъбички и насекоми могат да процъфтяват. Това може да са земните червеи, отговорни за аерирането на почвата, увеличаването на дренажния й капацитет и довеждането на органичната материя до повърхността, където корените на повечето растения могат да я достигнат.

Земеделските производители, използващи естествени видове торове за растенията, трябва да са наясно, че те отнемат повече време, за да се разградят, но дават по-добри резултати в дългосрочен план. За култури, които изискват бърз начален старт, естествените течни хранения могат да бъдат полезни, но те не траят много дълго.

Естествените продукти за торене допринасят за органичната материя в почвата (SOM), което е важно за здравето на почвата и по-специално за улавянето на въглерод в почвата. Освен това те имат по-нисък потенциал за загуба на азот, благодарение на освобождаването на хранителните вещества по-бавно и стабилно. Всичко това води до по-малко емисии на парникови газове.
разпръскване на течни торове на полето
Тор с бавно освобождаване

По принцип, под торове с бавно освобождаване, имаме предвид хранително ядро със синтетична смола или полимерно покритие, съдържащо сяра, което се разгражда с течение на времето, когато е изложено на влага, топлина, светлина и / или почвени микроорганизми. Повечето от тези продукти за наторяване разполагат с компоненти с контролирано или продължително освобождаване. Целта на вида тор с бавно освобождаване е да подхранва растенията с хранителни вещества за по-дълъг период от време. Например, проучванията показват, че дори при лоши климатични условия като суша, има смисъл да се допълват по-големи дози N, като се използват някои продукти за торене с бавно освобождаване .

Торът с бавно освобождаване, комбиниран с органичен мулч, е идеален за отглеждане на овощни дървета.
добавяне на торове с бавно освобождаване между редовете
Форми на продукти за торене

Продуктите за торене се предлагат в три основни форми: течен, разтворим прах и гранулиран. Храненето с течна форма често се разводнява и, подобно на напояването на полето, разпространението му може да изисква прикрепване към напоителна система. За най-добър резултат се препоръчва да се използват системи за фертигация. Прахообразният тип сух тор също изисква вода, за да работи. В повечето случаи захранващият продукт се излъчва и полива добре, докато се абсорбира. Гранулираните видове торове са много практични. Тъй като почвата се овлажнява, гранулите постепенно ще се разпадат.

Всяка форма има свои собствени нюанси на приложение. Течният тип тор е бързодействащ, но може да дойде с висока цена и може да бъде трудно да се прилага равномерно. Гранулираното хранене е по-лесно да се прилага равномерно, но растенията няма да абсорбират хранителните вещества толкова бързо.

Как да изберем правилния вид тор

Изборът на правилния вид растителен тор зависи от няколко фактора, включително вида на културите, състоянието на почвата и специфичните нужди от хранителни вещества при различни условия на околната среда и етапи на растеж на растенията. Ето някои стъпки, които да ви помогнат да определите най-подходящия вид  тор:

  • Провеждане на тестване на почвата, за да се идентифицират всички хранителни дефицити или излишъци.
  • Разберете специфичните хранителни нужди на вашите култури на дадения етап от техния растеж.
  • Изберете тип тор със съотношение NPK, което отговаря на нуждите на вашите култури. Някои растения, като листните зеленчуци, процъфтяват с повече азот, докато други, като цветята, могат да се възползват от повече фосфор.
  • Бъдете внимателни с въздействието върху околната среда на торовете, които избирате. По отношение както на емисиите на парникови газове, така и на замърсяването на водите, синтетичните N-торове се открояват като особено вредни.

И накрая, не забравяйте, че дори и с правилния вид тор за вашите култури, правилната доза е от съществено значение. Като приложите точното количество, можете да предотвратите засоляването на почвата, излужването и други вредни ефекти от прекомерното торене. Днешната селскостопанска технология прави прецизното торене достъпно. В дългосрочен план добивите и околната среда ще спечелят от това.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X