5 часа е продължила срещата между фермерските организации и МЗХ, решение – засега няма

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев проведе среща с представители на Българската аграрна камара, в която участваха 10 браншови организации от сектора включително и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ в Министерство на земеделието и храните.

На срещата  бяха обсъдени исканията по Декларацията на НАЗ от 13.01.2024 г., в която подчертават тежката ситуация в сектора и необходимостта от мерки.

Министър Вътев посочи, че отчита напрежението сред земеделците, което го има  в момента и в други европейски страни.  Той пое ангажимент да съдейства за провеждане  на среща на браншовите организации с министър-председателя акад. Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев, на която да бъдат разгледани проблемите и обсъдените днес по време на срещата мерки.

Това гласи прессъобщението на Министерството на земеделието. От своя страна, Илия Проданов, председател на НАЗ, съобщи след срещата следното:

Ние настояваме проблемите в земеделието да не бъдат пренебрегвани, затова очакваме до сряда официална дата и час за среща с министър-председателя акад. Денков, вицепремиера Мария Габриел и Финансовия министър Асен Василев! Ако до 17.01.24 не получим информация за такава, започваме организация за ефективни протестни действия за следващата седмица!

За българското правителство трябва да е ясно, че колкото повече проблемите и техните решения се отлагат, толкова повече напрежението в сектора расте. Колеги, ние даваме това време на управляващите за реакция, защото не сме „терористи“, а хора, които могат да водят нормален диалог.

В сряда се очаква да бъде предложен новия регламент за либерализация на търговията между Украйна и ЕС. Това ще засили недоволството в цяла Европа допълнително. Вярвам, че нашите управляващи ще постъпят разумно, като ни поканят на среща, за да не трябва да решаваме проблемите на улицата.

Съпредседателят на НОКА Симеон Караколев, бе лаконичен:
Оказа се, че няма достатъчно пари за държавни помощи през годината. Няма и никакво развитие за много от законодателните промени, които искаме. Ще очакваме срещата с правителството.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини