Българска фирма е заявила внос на 250 000 тона царевица от Украйна

В 16:30 часа в понеделник, 22 януари, ще се проведе среща между Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Българската аграрна камара – от една страна, и премиера акад. Денков, вицепремиера Габриел, финансовия министър Василев и министъра на земеделието Вътев.

Това съобщи Кирил Вътев тази вечер в студиото на бТВ.

Малко по-рано той каза, че в бюджета за подпомагане на земеделците не е предвидена сумата, която иска асоциацията на зърнопроизводителите, а именно около 400 милиона лева по украинската помощ.

Кирил Вътев се съгласи искането на НАЗ за подкрепа, като потвърди, че до момента този най-голям като заети площи сектор не е получавал подпомагане по украинската и Ковид-помощта. В същото време зърнопроизводителите търпят огромни загуби заради спада на котировките на международните зърнени пазари.

Земеделският министър потвърди съгласието и подписа си в писмо до ЕК, в което 5-те „фронтови“ европейски държави настояват Брюксел да не либерализира търговията на Украйна с ЕС. Това ще означава абсолютно всякакви украински стоки да могат да влизат безмитно и без квоти в границите на евросъюза. „Ние искаме да бъде ограничен вноса от Украйна с тарифни квоти“, каза той и посочи, че българските и въобще европейските земеделци спазват тежки екологични условия – нещо, за което фермерите от Украйна нямат задължения.

До края на ноември м.г., когато имаше ограничение за внос на царевица от Украйна, той влизаше у нас като румънски. След това трябваше да има лицензионен режим за вноса. „Имахме разговор с Микола Солски, в който му казах, че с баржи по Дунав влизат на ден по 1000 – 2000 тона слънчоглед. Товарът идва без лиценз“, продължи Вътев.

Той каза, че снощи е научил, че се подготвя огромна доставка от 250 000 тона слънчоглед от Украйна. „Нито има къде да се складира, нито какво да се прави това колосално количество, заявено от българска фирма с капитал от 10 хиляди лева“, възкликна министърът.

Относно проекторегламента за новите геномни техники, земеделският министър каза, че на предстоящото заседание ще гласува отново „въздържал се“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X