Какво да очакват земеделците през 2024 г: Пазари, Украйна, цени…

Последните две години бяха белязани от безпокойство, загуби, търсене на решения и нови перспективи

Какво да очакват фермерите през 2024 г.? Как глобалната ситуация, процесите на европейска интеграция и преразпределението на логистичните маршрути се отразиха на пазара на селскостопански продукти? Какво ще се случи с торовете, продуктите за растителна защита, горивата и смазочните материали, транспортните тарифи?

Високите цени на храните напоследък накараха фермерите по света да отглеждат повече зърнени и маслодайни култури. Но световните експерти прогнозират, че потребителите през 2024 г. ще се сблъскат с намаляване на предлагането поради фактора Ел Ниньо, ограниченията за износ и по-високите изисквания към биогоривата, пише Ройтерс.

„Картината на предлагането на зърнени култури със сигурност се е подобрила през 2023 г. благодарение на по-високите реколти в някои ключови региони на света. Но все още не сме излезли от неприятности. Имаме прогноза за времето в Ел Ниньо поне до април-май. Бразилия почти сигурно ще произвежда по-малко царевица, а Китай изненадва пазара, като купува по-големи обеми пшеница и царевица на международния пазар“, коментира Оле Хау, директор на консултантските услуги в базираната в Сидни брокерска компания IKON Commodities.

Метеорологичният феномен Ел Ниньо донесе суша в голяма част от Азия миналата година. Според експерти през 2024 г. тя ще продължи до средата на лятото.

Според Украинската зърнена асоциация в света се произвеждат повече от 2,5 милиарда тона зърно, от които Украйна е отгледала повече от 80 милиона тона тази година. Ако вземем търговията със зърно в абсолютни стойности, Украйна заема около 5-6% от световния пазар. Тази година страната ще изнесе на световните пазари 50 милиона тона зърно и маслодайни семена от реколта 2023 г., както и около 10 милиона тона растителни масла и храни. Николай Горбачов, Председател на Украинската зърнена асоциация казва:

„Планирахме да изнасяме около 5 милиона тона на месец. През първите четири месеца на пазарната година обаче това не се случи. Не успяхме да увеличим превозите през дунавските пристанища, през които месечно минаваха 3,5-3,7 милиона тона. С началото на „зърнения коридор“ в пристанищата на Голяма Одеса потенциалът е видим. Само през пристанищата на Велика Одеса е възможно да се изпращат 3-4 милиона тона зърно на месец“.

Към днешна дата функционират 6 от 13 украински пристанища. Според резултатите от 2023 г. общият оборот на товарите на всички пристанища ще бъде около 57 милиона тона, което е приблизително същото като през 2022 г. Но тя е три пъти по-ниска в сравнение с 2021 г., когато през морските порти на страната са били претоварени 153,3 милиона тона, това съобщи пред Forbes търговският директор на логистичната компания Soul Marine Иван Нияки.

През 2023 г. украинските фермери са събрали 4,8 милиона тона. тона соя, 4 милиона тона рапица, 13 милиона тона. т слънчоглед. Делът на засетите маслодайни семена, а именно соя, слънчоглед, рапица, се е увеличил. Тази тенденция се очаква и през следващата година.

Продукти за растителна защита, горива и смазочни материали, торове: наблюдение на колебанията

През 2024 г. разходите на фермерите, свързани със закупуването на препарати за растителна защита, торове и микроторове, обещават да бъдат много по-ниски от преди. Това се дължи на намаляването на цената на петрола, който е суровина за производството на много продукти, и на природния газ. Цените на активните съставки и формулировки също паднаха, а логистичните цени падат. В резултат на това печалбите на агрохимическите производители ще паднат.

През годината е възможно само леко повишение на цените на продуктите за растителна защита, тъй като днес пазарът се е стабилизирал и вече се наблюдава леко повишение.

Цените на горивата и смазочните материали ще зависят от условията на петролния и валутния пазар, но сътресения през 2023 г. под формата на галопиращи цифри и недостиг не се очакват.

Мляко и месо: какви са ползите?
Сравнително евтината вътрешна фуражна база, нарастващото търсене на млечни продукти на вътрешния пазар, отвореният пазар на ЕС и недостигът на млечни продукти на световния пазар дадоха тласък на развитието на промишленото животновъдство.

Какво очаква ЕС?
Наскоро беше взето решение за започване на преговори с Украйна за членство в ЕС. От началото на войната украинските фермери получават преференции от европейците под формата на премахване на тарифните квоти.

Тарас Висоцки, Първи заместник-министър на аграрната политика и храните на Украйна коментира отражението на асоциирането на Украйна в ЕС така:

„За украинския селскостопански сектор членството в ЕС е много възможности, както и определени предизвикателства. Около 40% от процедурите за адаптиране на украинското законодателство към нормите на ЕС са свързани със селскостопанския сектор.

Миналата година, въпреки всички приятелски жестове от Европа, започна истинска паника сред земеделските производители. Полски, словашки и румънски фермери започнаха да блокират украинските граници.

«Защитата на пазара на селскостопански и хранителни продукти и подготовката му да се конкурира с Украйна е най-голямото предизвикателство, пред което полското селско стопанство ще се изправи след присъединяването на Украйна към ЕС“, пише Тигодник Ролничи.

Но всъщност въпросът за износа на украински селскостопански продукти е по-скоро политически, отколкото икономически. Според заместник-министъра на аграрната политика и храните на Украйна Маркиян Дмитрасевич влиянието на Украйна върху формирането на световните цени не е толкова огромно, колкото например промяна в прогнозата за реколтата в Бразилия или Аржентина.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X