Румънският министър на земеделието отрече да е подписал писмо до ЕК за мито върху украинското зърно

Според нашето агроминистерство в писмото се казва, че една възможност би било да се въведат тарифни квоти за повечето чувствителни земеделски продукти

Румънският министър на земеделието Флорин Барбу заяви, че не е подписвал никакъв документ, с който се иска от Европейската комисия въвеждане на мито върху вноса на зърно от Украйна, както се казва в прессъобщение, публикувано вчера от унгарското министерство на земеделието, предава БТА, позовавайки се на Аджерпрес.

Той посочи, че единственото искане, отправено към ЕК заедно със страните от Източна Европа, визира премахване на две от изискванията за Добри земеделски и екологични условия (GAEC), съответно GAEC 7 (за ротация на културите) и GAEC 8 (условието 4 процента от земята на фермата да се остави необработвана).

В съобщение до медиите унгарското министерство на земеделието заяви, че министрите на земеделието на България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили писмо до Европейската комисия с искане за въвеждане на вносни мита върху украинското зърно, като твърдят, че евтините украински селскостопански продукти засягат техните експортни пазари, напомня Аджерпрес.

„Някои страни поискаха това нещо за всички земеделско-хранителни продукти, не знаех конкретно за частта със зърното. Разбира се, това е политическо решение, но ви казвам само едно нещо: за да се постигнат някои важни цели за румънското земеделие, трябва да се остави пространство за преговори с Европейската комисия. Исканията ще бъдат поставени на Съвета на министрите. Решението ще бъде изключително политическо за всяка страна. Ще имам разговор от тази гледна точка в рамките на управляващата коалиция и, разбира се, ще ви съобщим за тези решения“, посочи Барбу снощи.

Той уточни, че в разговорите, които е имал с представителите на петте страни, засегнати от войната в Украйна, Румъния е поискала отмяна на GAEC 7 и GAEC 8 за румънските фермери, а разговорите ще се състоят по време на Съвета на министрите този месец.

„Не знам какво е казал унгарският министър, но моето искане беше много ясно и ако е включено в декларацията на петте страни, то е премахване на GAEC 7 и GAEC 8, за да не оставяме да пустее 4 процента от земята на румънските фермери“, подчерта Флорин Барбу.

Министрите на земеделието на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия подписаха писмо за износа на селскостопански продукти от Украйна до заместник-председателя на Европейската комисия и еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис и еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски, съобщиха снощи от българското Министерство на земеделието и храните.

В писмото се посочва, че в резултат на увеличения внос от Украйна, производителите в държавите членки на предна линия продължават да срещат трудности при реализацията на своите продукти на традиционните си експортни пазари, където те биват заменени от евтини украински селскостопански продукти.

Петте държави излагат подробно данни за проблема, свързан със загубата на пазари на фермерите.

Смятаме, че е необходимо Комисията да въведе такива мерки, които защитават пазарите на държавите членки на предна линия и в същото време им предоставя възможността да използват своя експортен потенциал. Една възможност би било да се въведат тарифни квоти за повечето чувствителни земеделски продукти в рамките на преговорите за удължаване на ATM Регламента /Автономни тарифни мерки/.

За продуктите, които е невъзможно да се въведат отново тарифни квоти следва да бъде намерено различно решение за адресиране на проблема с нарастващия внос от Украйна, се казва още в писмото.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини