Постигнато е споразумение с румънските фермери, които блокираха украинската граница

Беше постигнато споразумение между Министерството на земеделието на Румъния и представители на големи земеделски организации в Румъния, в резултат на което бяха изпълнени няколко искания на фермери, които протестираха и блокираха границата с Украйна за 6 дни.

Румънският министър на земеделието Флорин Барбу отбеляза, че споразумението включва 13 искания на фермерите. Дискусиите ще продължат, за да се намери компромис по оставащите искания.

Правителството се ангажира да субсидира изцяло всички селскостопански акцизи до 2026 г. и незабавно да приложи разпоредбите относно субсидираните лихвени заеми.

Един от представителите на фермерите на преговорите Мариус Мику каза, че подписаното споразумение не означава незабавен край на протестите, тъй като бъдещите преговори с превозвачите, които ще се проведат до четвъртък, могат да повлияят на продължителността им.

По думите му е важно до 31 януари правителството да даде разрешение за отклонение от задължителните правила за сеитбообръщение и 4% угар във всяко стопанство.

Освен това румънското правителство удовлетвори исканията за обезщетение за щети, причинени от внос от Украйна. Мерките включват ясно етикетиране на зърно и други стоки и електронно GPS наблюдение на пломбите в пристанище Констанца.

Барбу отрече, че Румъния иска да въведе мита върху вноса на зърно от Украйна.

Както беше съобщено, на 6 ноември полските превозвачи започнаха да блокират движението на камиони в близост до трите най-големи контролно-пропускателни пункта на границата с Украйна: „Корчова – Краковец“, „Гребене – Рава-Руска“, „Дорогуск – Ягодин“. Сред основните искания е връщането на практиката на разрешителни за украинските превозвачи, отменена със споразумението с Европейския съюз до 30 юни 2024 г.

От 6 януари в Полша беше възстановено движението на камиони по пътя към граничния пункт „Медика – Шегини“.

В същото време на територията на Румъния на 13 и 14 януари фермери блокираха движението на украински камиони през ГКПП Сирет.

На 15 януари румънските фермери отново блокираха движението на камиони през ГКПП Сирет, а ГКПП Викову де Сус също започна да се блокира.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X